Скорошно изследване на нагласите на купувачите на нови автомобили сочи, че хората са готови да плащат повече за технологии за безопасност, но не искат автомобилите да се самоуправляват. Купувачите приветстват с парите си технологиите за полуавтоматично управление като предупреждение за удар отпред, наблюдение на мъртвите зони и други, но не са готови да плащат за напълно автономно управление.

Според изследването 42% от питаните са готови да платят от $1000 дo $2000 отгоре за допълнителни асистенции на водача, докато 16% са готови да платят $3000 и нагоре. 61% от участниците в допитването са отговорили, че биха платили допълнително за да имат системата за наблюдение на мъртвити зони, която се оказва е най-предпочитаната.

Докато повечето от хората са скептични по отношение на въпроса дали биха искали колата да се управлява сама, то мнозинството не е на ясно, че купувайки нов автомобил, те вече са навлезли в първите степени на автомобилната автономност. Някои от купувачите виждат пълната автономност като новост, то способноста за предотвратяване на удар се смята за новост по отношение на безопасноста, а не като част от автономноста на управление.

Aвтоматизираното управление на колата е нова и комплексна концепция за мнозинството купувачи и за да я разберат би трбябвало да я изпитат на практика. Функциите като адаптивен крузконтрол, автоматично спиране и за наблюдаване на мъртвите зони стават вече масови и започват да убеждават хората, че свалянето на ръцете от волана и предодтавяне на техниката правото да решава може да избегне човешката грешка в трудна пътна ситуация.

Управлението без ръце на волана е вече факт. Автомобил снабден със системата Cadillac Super Cruise е изминал над 1000 км за 11 часа от Далас до Санта Фе, през което време воланът е бил в ръцете на шофьора не повече от час. Това означава че карането без ръце е вече тук и не е далеч времето когато технологията ще поеме по-голямата част от работата на шофьора.

Super Cruise в момента е достъпен само за модела 2018-а Cadillac CT6, но скоро ще се предлага и за други модели на GM. По принцип автомобилната индустрия не е много гъвкава и бърза в прилагането на нови технологии, особенно когато са и скъпи. Първоначално те навлизат в луксозния сектор и след това слизат в по-долните пазарни класове. Но днес, когато изискванията за безопасност стават все по-строги, този процес ще се развива по-бързо.

Авто пресс