„Литекс Моторс“ АД: В автомобилите с марка Great Wall, произвеждани в България, няма азбест  София. В автомобилите с марка Great Wall, произвеждани в България, няма азбест. Това се казва в официалната позиция на компанията „Литекс Моторс“ АД, изпратена до медиите.
Във връзка с публикация за съдържание на азбест в автомобили с марката Great Wall в Италия, българският автомобилен производител „Литекс Моторс“ АД категорично заявява, че произвежданите в България от компанията автомобили Great Wall никога не са съдържали азбест. Производството в автомобилния завод на „Литекс Моторс“ АД отговаря на всички изисквания на законодателството на Европейския съюз (ЕС).

„Литекс Моторс“ стартира износа си за Италия през декември 2013 г. и абсолютно всички автомобили с марката Great Wall, произведени в българския автомобилен завод, в това число и предназначените за Италия, отговаряха и отговарят на технологичните и екологичните стандарти на ЕС. За да бъдем коректни, трябва да отбележим, че цитираното разследване в Италия се отнася за моделите Great Wall, внесени в Италия от Китай между 2006 и 2011 г.Автомобилите Great Wall, произведени в България, имат типово одобрение за реализация на територията на целия Европейския съюз. Компанията притежава сертификати от SGS, които гарантират, че в частите, от които се произвеждат автомобилите с марката Great Wall, няма наличие на азбест или други опасни вещества.

Българският автомобилен производител „Литекс Моторс“ АД е регулярно контролиран от всички възможни екологични и технологични органи на ЕС. „Литекс Моторс“ АД притежава и международен сертификат за качество ISO 9001:2008, издаден от престижната британска организация за типово одобрение и сертификация на автомобили VCA. Документът потвърждава, че производствените процеси в завода за автомобили на „Литекс Моторс“ АД отговарят на най-високите стандарти за качество в световната автомобилна индустрия. „Литекс Моторс“ АД откри официално завода за производство на автомобили край гр. Ловеч, през февруари 2012 г. Това е единственият завод за производство на автомобили в България и един от най-модерните в Европа. Българският автомобилен производител прилага една от най-съвременните мениджмънт системи за производство на автомобили в света.

Източник:Агенция Фокус/focus-news.net