За последните години разликата между заводските данни за средния разход на гориво и тези в реални условия е нараснала почти двойно.
За никого не е тайна, че декларираният от производителите разход на гориво се различава значително от реалния, при това задължително в отрицателна посока.

Резултатите от ново проучване обаче показват, че автомобилните компании никога досега не са лъгали толкова нагло за консумацията на колите си, както през последната година, предава факти.бг.

Изследване на независимата организация Международен съвет по екологичен транспорт (ICCT) сочи, че разликата в заявения и действителния разход се е увеличила почти двойно през последното десетилетие. Ако през 2006-2007 г. разминаванията са били средно с 15%, през 2013-2014 г. те са набъбнали до 25%.

Според ICCT в момента консумацията на гориво в реални експлоатационни условия и данните по каталог се различават с до 42%. При много марки от премиум сегмента разминаването може да надхвърли дори 50%. Обяснението, с което производителите продължават да се оправдават, са лабораторните методики за изчисляване на разхода.