След кратко присъствие на родния пазар преди десетина години, индийският автомобилен гигант Mahindra & Mahindra Limited (M&M) стъпва отново в България, този път директно, благодарение на сътрудничеството си с Астреко Моторс и чрез дилърската мрежа на Бултрако Моторс.

С повече от 70-годишен опит в автомобилостроенето, Mahindra е също така глобален лидер в продажбите на трактори, а при леките коли разполага с портфолио от 13 модела, в това число и електромобили. През годините, индийската компания си сътрудничи успешно с редица европейски и американски марки, участва в електрическата Формула Е на международната автомобилна федерация FIA, притежава в семейството си световноизвестни и обичани от потребителите мотоциклетни марки, както и дизайн ателието Pininfarina. Именно благодарение на тази инвестиция на Mahindra ще видим и първата в света хипер кола с изцяло електрическо задвижване- BATTISTA, на новосформираната марка Automobili Pininfarina.

За завръщането си на българския пазар, което се състоя по време на миналогодишното издание на изложението Auto City Пловдив, и което предизвика сериозен потребителски интерес и спечели златен медал, Mahindra първоначално залага на два автомобила, които са представители на изключително популярният през последните няколко години в Европа сегмент на SUV колите. С моделът KUV100 компанията предлага компактен вариант за градска мобилност, а с XUV500 дава възможност на потребителите да закупят голям седемместен SUV, който се чувства еднакво добре както в задръствания, така и на магистралата, и извън пътя. На по-късен етап, от Mahindra ще лансират в България пикапи и нови SUV предложения.

Предлаганата на българския пазар версия на Mahindra XUV500 се явява изключително сериозен фейслифт на хитовия за марката и индийския пазар модел, който се отличава с множество промени по екстериора и интериора, и основната цел на които е придаването на по-динамично и луксозно излъчване. Внушителният SUV е наличен в три нива на оборудване, всяко едно от които в модификация с предно и задвижване на четирите колела, а заводската гаранция е 5 години или 100 000 километра. 

Mahindra XUV500 се отличава с масивно, но стилно, оформление на предната си част, акцентирана с хромирани апликации и с интересно оформени и приятни за окото S-образни диодни дневни светлини. Част от дизайн елементите от челната част на колата намират елегантно продължение през предните калници и страничната част, намирайки интересен завършек в масивните арки на задните калници и извисените им горни ръбове. Таванът на XUV500 пък се извисява уверено над пътя и приключва с интегриран заден спойлер с вградена стоп светлина.

Масивният екстериор на Mahindra XUV500 подсказва в известна степен какво да очакваме във вътрешността. Интериорът е просторен, а основни елементи са акцентирани с помощта на хромирани и изпълнени в контрастен сив цвят апликации. Контролното табло е с два основни уреда, в централната област на които е интегриран по един допълнителен комбиниран показател. Воланът на SUV модела идва с интегрирани и с приятна при употреба обратна връзка бутони за управление на мултимедийната системата и синхронизиран с бордовата система мобилен телефон. Самата система е налична от най-ниското ниво на оборудване, като при него тя е с 6-инчов дисплей, а при по-високите версии – със 7-инчов.

Mahindra XUV500 разполага стандартно с автоматична двузонална климатична инсталация, като приятна изненада в купето е решението на дизайнерите да интегрират допълнителни въздуховоди за втория ред седалки в конзолите на вратите. Интересна и полезна е също така камерата за задно виждане, картина от която се подава директно на екрана на предното табло, а като допълнителна стъпка за повишаване на безопасността на изображението се подават насочващи линии и отстояние, в сантиметри, от най-близкото препятствие.

Освен на трети ред седалки, всеки един от представителите на XUV500 (нива W6, W8 и W10) идва стандартно с предни въздушни възглавници, спирачна антиблокираща система с електронно разпределение на спирачното усилие, електронна стабилизираща програма, асистент за потегляне и спускане по наклон, ISOFIX система за прикрепяне на детски столчета и други. С изключение на бозовото ниво, всички автомобили са екипирани и със старнични предпазни въздушни възглавници тип завеса.

В оборудването на всяка една от колите са включени електрически предни и задни стъкла, водачът може да разчита на седалка с регулиране в осем направления, електрически външни огледала, хладилно отделение в подлакътника, дистанционно отваряна на багажника, автоматични фарове, система за наблюдение на налягането на въздуха в гумите, автоматични фарове и чистачки, Bluetooth интерфейс и други. Топ-нивото на модела може да бъде екипирано с електрически люк на тавана.

За допълнителна персонализация на XUV500, от Mahindra са предвидили два допълнителни пакета- Sport и Entertainment. Първият надгражда с контрастно цветово изпълнение на екстериора и 18-цолови алуминиеви джанти, а вторият добавя луксозна аудиосистема и интегрирани в задната част на предните подглавници мултимедийни модули с екрани.

С основни габарити дължина 4585 мм, ширина 1890 мм и височина от 1785 мм, Mahindra XUV500 разполага с 2.2-литров дизелов задвижващ агрегат с максимална мощност от 140 конски сили и максимален въртящ момент 330 Нм, който предлага балансирана работа, добра реакция и среден разход на гориво при версията с 4х4 задвижване от около 8 литра на 100 километра.

В седемместна конфигурация, XUV500 предлага възможност за превозване на товари с обем от малко над 90 литра. При сгънат трети ред седалки, товарното пространство се увеличава до 702 литра, а след сгъването и на втория, обемът достига 1512 литра.

Много приятна изненада в оборудването на XUV500 е дисковата спирачна система на автомобила, която предлага ниво на работа напълно сравнима със това на автомобилите от значително по-висок клас.