Компанията Mitsubishi продължава да търси партньор за производството на новото поколение на седаните Lancer и Galant. В края на миналата година ръководството на японския автомобилен производител подсказа, че е намерил партньор  в лицето на Renault: донор за Lancer трябваше да бъде Fluence, а за Galant - Latitude. Но неотдавна съвместният проект с Renault отиде в задънена улица. Твърди се, че една от основните причини е рязкото поскъпване на корейския вон спрямо долара и йената, което прави нерентабилно производството на французите в завода в Пусан. Сега, както сочи изданието Automotive News, функционери на Mitsubishi поставят началото на партньорство с Nissan, като целта е най-малко да създадат заедно новия Lancer. За най-подходящ модел за префасониране смятат, че е Nissan Sentra.

За началото на сътрудничество с Renault-Nissan обяви самият шеф на Mitsubishi Осаму Масуко, чиито думи не предизвикват никакво съмнение. Следователно е постигнато принципното споразумение, а с кой от Алианса ще работят заедно е нюанс. Може би японският Nissan е много по-близо по манталитет до Mitsubishi. Що се отнася до чисто икономическите условия и възможностите за съвместно производство, Sentra има повече предимства с по-широка география от заводи, отколкото Fluence. Например, Fluence не се произвежда в САЩ, а Sentra се сглобява на конвейера в огромния завод на Nissan в Мисисипи. Продажбите на Mitsubishi в Съединените щати през 2014 г. скочиха с 25% до 77 643 леки автомобила и пикапа, главно в резултат на търсенето на кросоувъра ASX и хечбека Mirage. Междувременно продажбите на Lancer намаляха с 15% - до 16 495 единици.

Източници, запознати със ситуацията, твърдят, че проектът за новия Galant е „отложен за неопределено време”, въпреки че Mitsubishi все още прави усилия да го спаси. Затруднението идва от факта, че Galant е насочен само към някои щати, то Lancer е глобален продукт и следователно е приоритет. Производството може да бъде осъществено в Северна Америка или Япония. Официален представител на Mitsubishi обаче не потвърди преговорите с Nissan, като нарече сътрудничеството с японски конкуренти „една от опциите”, Той заяви още, че ако не бъде намерено алтернативно решение, Mitsubishi  може самостоятелно да разработи автомобила си.

Информация на:"Auto Motor und Sport"-ams.bg