Столичният кмет Сергей Собянин е подкрепил предложение на Съвета по права на човека /СПЧ/ при руския президент за ограничаване на неекологичните автомобили. Московският автопарк е най-голям в страната и Собянин е дал задание да се подготви ограничение за движението в рамките на града на автомобили с евронорми от 0 до 3.

“По този начин управата на Москва поддържа инициативата на СПЧ и е готова да оказва съдействие по решаването на въпроса за въвеждане в Москва на зони с ограничен достъп за транспортни средства с нисък екологичен клас. Спазването на ограниченията ще се следи със средствата за фотовидеофиксация” - подчертава кметът.

Право да ограничават движението на неекологичен транспорт руските регионални власти получиха след приемането на закона “За пътното движение” и съответните знаци в правилника за прилагането му, но засега никой от руските региони не се е възползвал от новите си права. Вероятно, както и в случая с платеното паркиране руската столица ще е първата, където ще има райони, в които няма да има достъп неекологичния транспорт.

Според експерти, транспортните срадства от нивата Евро-0 и Евро-1 няма да могат да влизат по-навътре от околовръстното МКАД; машините стандарт Евро-2 и Евро-3 ще могат да стигат до третото транспортно колело, а в центъра ще могат да влизат автомобили с клас не по-нисък от Евро-4. Ще има и точкови райони около парковете, където ще могат да влизат само екологични автомобили.

Изключение ще се прави само за спецтранспорта, техниката на оперативните служби и машини със специален пропуск. Очаква се ограниченията да влязат в сила догодина за Москва, а по-нататък и други региони на Русия.