- Юбилейният автомобил е Panda City Cross 1.2 69 к.с. и ще бъде продадена в Италия
- Panda е №1 модел в Италия вече пет години поред
- Тя е и бестселър в сегмента си в Европа вече две години
- Автомобилът е лансиран през 1980-а и е вече в четвъртото си поколение
- Това е първият градски автомобил с пълно задвижване (1983), първият с дизелов двигател (1986), първият от пазарния си сегмент спечелил “Car of the Year” (2004) и първият работещ на метан (2006).

Торино, 17 ноември 2017
Едномилионният автомобил беше произведен в завода на марката във Вико Помилиано д'Арко край Неапол. Автомобилът е вариант City Cross 1.2 69 HP, боядисен в бяло и оф-роуд дизайн за да се избяга от ежедневната рутина и да се приемат нови градски предизвикателства. В това няма нищо учудващо – още от дебюта си Panda предложи три различни персонализации – функционален градски автомобил, ултра-компактен оф-роудър и стилен градски кросовър.

Над 7.5 милиона са произведените автомобили от модела от 1980-а година насам. Тази цифра подчертава успеха на модела и като продажби, и като технологични иновации в сегмента му. Пример за това е излизането през 1983-а на Panda 4x4 като първи модел с пълно задвижване в пазарния сегмент и използването на дизелов двигател за модела през 1986-а. През 2004-а Fiat Panda успя да стане и първият градски автомобил достигнал базовия лагер за изкачването на Еверест на височина от 5200 метра над морското ниво.

В дългата линия на успехи на модела се отбелязва още 2006-а, когато Fiat Panda стана първият масово произвеждан градски автомобил на метан. От тогава досега, година след година това е и най-добре продаваният автомобил на метан в Европа и Италия. През февруари тази година беше отбелязана 300 000-а продажба на версията, което е абсолютен рекорд за автомобил работещ на метан.

Успехите на колата задължават и Fiat Panda не спира – днес това е единственият автомобил в сегмента предлаган с избор между четири мотора – бензин, дизел, бензин-метан и бензин- LPG в три конфигурации - Urban look, City Cross и 4x4), две задвижвания – предно и пълно, и с две трасмисии – механична и роботизирана Dualogic.

Фабриката където се прави колата е носител на много награди, след като беше изцяло обновена за производството на новата Fiat Panda в 2011-а. През 2012-а заводът спечели “Silver award” в сертификационната програма “World Class Manufacturing”/WCM/, както и отличието “Automotive Lean Production Award” за най-добър в Европа. През 2013-а отново в сертификационната програма WCM заводът вече беше носител на златното отличие, заради сертифицирането си като “Gold level” . Ново признание дойде през 2014-а - “Lean and Green Management Award, като доказателство зa прогреса в оптимизирането на всички “ресурси”, необходими за производството на автомобила. И днес заводът във Вико продължава усилията си да намали вредните влияния върху околната среда с непрекъснати подобрения, сред които отговорно използване на енергията и водните ресурси, качествен въздух и управление на отпадъците.

 

Fiat BG