Днес Nissan разпространи първите подробности и видео на изцяло новата технология Brain-to-Vehicle за повишаване на активната безопасност и комфорта в автомобилите, която марката ще представи за първи път по време на специализираното за потребителска електроника изложение CES в Лас Вегас, което започва на 9 януари.

Nissan Brain-to-Vehicle (B2V) технологията обещава да подобри реакцията на колата, както и да направи автомобилите още по-приятни за управление. По отношение на първия от факторите, системата разчита мозъка на водача и неговите намерения, и в резултат на това, превозното средство започва да реагира (да завива например) още преди ръката на шофьора да е започнала необходимото за целта движение. По този начин не само се улеснява самото управление, но се подобрява значително и безопасността на пътя, и удоволствието от шофирането.

Изпреварвайки реалната реакция на водача, Nissan Brain-to-Vehicle може да предприеме действие- да започне завиване или да задейства спирачната система, с 0.2 до 0.5 секунди по-рано, като в същото време нейната намеса остава почти незабелязана.

Уникалната за света B2V технология може да бъде интегрирана и в превозни средства с автономно управление, като при регистриране на дискомфорт във водача, изкуствен интелект може да задейства различни режими на пътно поведение и настройки на автомобила. С помощта на виртуална реалност, Nissan Brain-to-Vehicle може буквално да пренареди обстановката в купето, като я направи по-релаксираща при по-продължителни пътувания.