Федералните власти в Щатите имат намерение да отменят държавната помощ при закупуването на електромобил. Това може да нанесе сериозен финансов удар на производителите, които залагат бъдещето си в развитието на чистите коли, заради направените вече инвестиции за развойна дейност и производство.

Ударът е иницииран от републиканската партия на САЩ, внесла за разглеждане за отмяна на данъчните облегчения за електромобилите, които в момента възлизат на 7500 долара на всеки новозакупен електромобил. Лошите резултати от подобна мярка могат да се демонстрират с примера на щата Джорджия, където местните допълнителни облегчения бяха отменени през 2015-а година и това доведе до многократен спад в нивото на продажбите на екологични автомобили.

Най-засегнати от подобна мярка ще бъдат електровобилите с по-ниски цени. Ако на фона на цената на Tesla Model S размерът на облегчението не изглежда значително, докато свалянето на 7500 долара от цената на Nissan Leaf или Chevrolet Bolt, спокойно може да отблъсне купувачите и те да се откажат от закупуването им.

Мотивите за отпадането на облегченията са ясни – на първо място това е желанието за подкрепа на нефтената промишленост, която и явно има сериозно лоби в конгреса. На второ място е обещанието на новата администрация за намаляване на данъчното натоварване на американците. В момента финансовият лимит за субсидиране покупката на електромобили вече е изчерпан наполовина. Според правилата всеки производител може да продаде не повече от 200 000 коли с намаленията, след което субсидията спада двойно, а още по-нататък постепенно схпада до нула.

С оглед на това че подобна тенденция започва да се очертава и в Европа, за производителите на електромобили единствената надежда за по-добро бъдеще остава Китай. Там държавата въвежда квоти, според които догодина минимум 10% от продажбите на всяка марка в Поднебесната империя трябва да са чисти автомобили. Тези марки, които не могат да изпълнят условието ще трябва да закупуват недостигащите им квоти като кредит от производителите, които надвишават тази норма.

Китайците явно нямат проблеми с финансирането, защото нямат никакво намерение да спъват развитието на електромобилизацията, а напротив. Силната зависимост на китайците от вноса на нефт и силната замърсеност на въздуха в мегапилисите им ги принуждават да развиват електротранспорта.