Nissan обяви, че производството на изцяло новото поколение на първия в света масов 100% електрически модел- LEAF, е започнало във фирмения комплекс на марката в Съндърланд, Великобритания. По този начин, от компанията направиха последната крачка преди осъществяването на първите доставки на новия електромобил към клиенти, които се очаква да бъдат осъществени през февруари.

С множеството иновативни системи на борда си и автономен пробег от 378 километра (NEDC), наследникът на най-продаваната електрическа кола в света се превръща и в най-технологичната масово произвеждана, като продажбите му на територията на Европа започват през януари следващата година. Към края на 2018 ще станем свидетели и на появата на още една версия на LEAF, която ще предложи по-мощен двигател и увеличен пробег.

 

Новият LEAF е с основни габарити дължина 4480 мм, ширина 1790 мм и височина 1535 мм, а междуосието му е 2700 мм. С тегло от 1535 килограма и вместимост за петима, електромобилът е оборудван с литиево-йонна батерия (40 kWh) и електромотор със 150 конски сили и 320 Нм. В зависимост от източника на енергия, презареждането на батерията на новия Nissan LEAF може да бъде извършено за 8 часа (6 kW) и 16 часа (3 kW), а при наличие на система за бърз заряд, 80% се достигат само за 40 минути. При необходимост или желание от страна на бъдещите собственици на новия LEAF, батерията на електромобила може да се използва и като допълнителен източник на електрическа енергия за домашно потребление чрез закачането й към електрическата токопреносна мрежа (V2G технология). Основен акцент екипировката на новия LEAF ще бъде високотехнологичната система ProPILOT, която гарантира автономно управление в една лента при движение по магистрални пътища. Тя се задейства с един единствен бутон, след което тя е в състояние да поеме управлението, ускоряването и намаляването на скоростта, което е отлично решение по време на дълги пътувания или характерните за американските и основните европейски високоскоростни пътища километрични задръствания. През следващите няколко години, технологията ProPILOT, която е част от по-голямата Nissan Intelligent Mobility комбинирана система за безопасност, ще бъде непрекъснато развивана и подобрявана, като ще предлага все по-високо ниво на автономност. Крайната цел е постигането на автономно движение и в градски условия, с безопасно преминаване през кръстовища. Друга интересна система, с която ще разполага LEAF ще бъде e-Pedal, която обещава ускорение и спиране, в това число и до напълно неподвижно положение, с един педал. От марката споделят, че e-Pedal е първата в света, която дава възможност на водача да намали скоростта на движение до пълно спиране дори нагоре по наклон, оставане в неподвижна позиция и последващо потегляне. Благодарение на e-Pedal бъдещите собственици на новия Leaf ще могат да изпълняват 90% от основните функции по ускорението, намаляването на скоростта и спирането като използват един единствен педал. Особено голямо предимство, новата технология ще има при движение в градска среда с големи задръствания. Друга система, за която от Nissan обявиха, че ще дебютира при новата генерация на LEAF, е ProPILOT Park, която обещава безпроблемно автоматично паркиране дори и в най-тесните пространства.