Новият модел Volkswagen Jetta беше показан на фирменна рисунка, представена на американски журналисти от инжинера на поделението Volkswagen North America Матиас Ерб. Вижда се че машината е станала по-солидна на вид и че има няколко нови детайла в дизайна й.

Американските колеги вече успяха да тестват маскирани предсерийни образци на колата и отбелязват подобрената й управляемост и пътна устойчивост, по-добрите обратна връзка във волана и шумоизолираност на купето, заради прехода от платформата PQ35 на MQB.

Базов в Северна Америка ще си остане турбомоторът 1.4 л, но модернизиран и форсиран в сравнение със сегашния, който предлага мощност от 152 к.с. За разлика от актуалния модел, който се продава в Щатите само с механична предавателна кутия, сега ще бъде добавен и вариант с класически осемстепенен автоматик.

Предполага се че “хот”-модификацията на модела - GLI ще запази своят двулитров, четирицилиндров, турбо мотор, но ще бъде с повишена мощност. В сегашният вариант на седана Volkswagen Jetta топ-модификацията предлага мощност от 213 к.с.

За този модел на VW Group Щатите са най-важният пазар. В същото време моделът е и най-достъпният ценово на немския автопроизводител зад океана – цената му тръгва от $18 645 и от запазването на това ниво зависи и общият успех на марката там.

Интересно е да видим дали немският производител ще продължи с неприятната за нас практика на двоен стандарт в цените, като предложи новия си модел на по-висока цена на българския пазар? Цената на сегашния модел 1,4 л TSI BMT у нас е 40 550 лв.

Volkswagen