Новият специален модел BMW M3 CS (среден разход на гориво: 8,3 л/100 км*; CO2 емисии: 194 г/км*) комбинира върховата динамика и неограничената пригодност за всекидневието в перфектен баланс. При това инженерите на BMW M GmbH допълнително са подсилили динамичния и високо емоционален характер на BMW M3 чрез последователно съгласувани мерки. Така например благодарение на широкото използване на карбонов композит (CFRP) новото BMW M3 CS е подчертано леко със собственото си тегло от 1 585 кг (по нормите на ЕС, без водача).

Големи детайли на каросерията също са изработени от CFRP, например предният капак, който благодарение на това е по-лек с 25 % от капака на BMW M3. Дългогодишният опит на BMW при
производството на карбонови детайли респективно армирана с въглеродни нишки пластмаса дава своите плодове при новото BMW M3 CS. Така например само CFRP покривът спестява над 6 килограма от теглото спрямо конвенционалния стоманен покрив. Друго преимущество на много лекия и въпреки това много здрав композитен материал CFRP е снижаването на центъра на тежестта на автомобила, които осигурява още по-пъргава управляемост на BMW M3 CS.

Върху задния капак например е монтиран оформен по нов начин аеродинамичен елемент (Gurney) от видим карбон. Този преминаваш по цялата широчина на задния капак аеродинамичен ръб значително увеличава аеродинамичното притискане върху задната ос. С цел по- висока пригодност за всекидневието M3 CS не се оборудва с ролкейдж. Изключителната динамика на управлението на новото BMW M3 CS се дължи не само настроеното по нов начин спрямо M3 с пакет Competition окачване, но и на умереното повишение на мощността на редовия шестцилиндров двигател. При BMW M3 CS той развива над 460 к.с. – или 10 к.с. повече спрямо M3 с пакет Competition. Максималният въртящ момент е повишен с 50 Нм до 600 Нм.

Характерният звук на М двигателя се осигурява от настроена специално на модела CS М спортна изпускателна система, чиито четири ауспухови накрайника от неръждаема стомана са интегрирани перфектно в задния дифузор от CFRP. Благодарение на разточителното използване на Alcantara изцяло кожената тапицерия BiColor Silverstone/Black инженерите и дизайнерите на BMW M GmbH са създали интериор с особено спортна атмосфера. В тон с него двигателят на новото BMW M3 CS се стартира с натискане на новия червен бутон Старт/Стоп. Максимата е редуциране до най-важното, а с това и значително понижаване на теглото. Въпреки последователно спортната насоченост, която включва и олекотени М спортни седалки, пътниците в BMW M3 CS не се налага да се лишават от комфортни функции като автоматична климатична инсталация или висококачествена, специално настроена озвучителна система Harman Kardon Surround Sound. Ограниченият до около 1 200 екземпляра специален модел BMW M3 CS ще може да бъде поръчван от клиентите от януари 2018 година.

Производството на мощния спортен седан стартира през март 2018 година в завода на BMW в Регенсбург.