BMW обяви, че с представител на новото поколение на спортното М5, пилотитът на марката Бруно Шпенглер е поставил нов рекорд за четириврат сериен модел на пистата Shanghai International Circuit, като е постигнал време от 2:22.828 минути.

От BMW коментират, че новият рекорд е бил постигнат, въпреки че пилотът е бил за първи път на тази писта, а и условията не са били особено благоприятни. Въпреки това, шампионът на DTM за 2012 година е успял да постигне време с пет секунди по-добро от предишното най-бързо.

“Освен мощността и въртящия момент, предполагам, че тайната на тази кола е в отличния й баланс”, коментира Шпенглер. “Тя е много способна и отзивчива, а повишеното сцепление със системата за задвижване на четирите колела я прави много лесна за управление. Също така, тя е по-лека от предишното поколение, което играе важна роля на писта като тази”.

BMW M5 разполага с 4.4 литров, V8 битурбо двигател с технология M TwinPower Turbo, който е в състояние да генерира максимална мощност от 600 конски сили и максимален въртящ момент от 750 Нм. Новото BMW M5 се ускорява от 0 до 100 км/ч за 3.4 сек., до 200 км/ ч за 11.1 сек, а максималната скорост на движение е електронно ограничена на 250 км/ч (305 км/ч при избор на M Drivers Package).

BMW DE