BMW M GmbH за пръв път разширява гамата на своите High-Performance автомобили с модели от средния клас на Sports Activity Vehicles и Sports Activity Coupés. BMW X3 M (среден разход на гориво: 10,5 л/100 км; СО2 емисии: 239 г/км) и BMW X4 M (среден разход на гориво: 10,6 л/100 км; СО2 емисии: 239 г/км) поставят стандарти по отношение на динамиката, пъргавината и прецизността и в този клас. Другата новост: едновременно с въвеждането на пазара на BMW X3 M и BMW X4 M стартират и съответните Competition модели. BMW X3 M Competition (среден разход на гориво: 10,5 л/100 км; СО2 емисии: 239 г/км) и BMW X4 M Competition (среден разход на гориво: 10,6 л/100 км; СО2 емисии: 239 г/км) въодушевяват с по-високата мощност на двигателя и ексклузивното си оборудване.

Нов редови шестцилиндров двигател с изключителна мощност
Мощността за изключителните динамични характеристики се осигурява от най-мощния монтиран някога в BMW M автомобил редови шестцилиндров бензинов двигател. От работен обем от три литра новоразработеният двигател с технология M TwinPower Turbo и високооборотна характеристика развива максимална мощност от 353 кВт/ 480 к.с. и максимален въртящ момент от 600 Нм. При разработения специално за BMW X3 M Competition и BMW X4 M Competition вариант на битурбо двигателя мощността е повишена с още 22 кВт/ 30 к.с. до 375 кВт/ 510 к.с.

Перфектно контролирано разпределение на мощността: M xDrive, Активен M диференциал
Новият High-Performance двигател е комбиниран с осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic и пренася мощността си до пътя с новото, представено за пръв път при BMW M5 задвижване на четирите колела M xDrive. Системата подава повече мощност към задните колела и при BMW X3 M и BMW X4 M предлага два режима на двойно задвижване. При централизирано управляваното си взаимодействие с Активния М заден диференциал M xDrive осигурява прецизно разпределение на мощността за оптимизиране на сцеплението, пъргавината и стабилността на пътя. BMW X3 M и BMW X4 M ускоряват от 0 до 100 км/ч за 4,2 сек, съответните Competition модели достигат 100 км/ч от място още след 4,1 сек.

Специфично за M окачване за максимална динамика
Типичната за BMW M автомобилите комбинация между динамика и прецизност се постига чрез специфични за модела усилвания на каросерията и по-фино, настроено перфектно съм високата мощност на двигателя окачване. Чрез трите избираеми чрез натискане на бутон характеристики амортисьорите с електронно управление на специфичното за М окачване позволяват както висок комфорт на возене във всекидневието, така и екстремно директен контакт с пътната настилка с малки движения на колелата и каросерията. Прецизното водене на колелата и стабилността по курса се постигат чрез индивидуална кинематика и еластокинематика на специфичното за М окачване с предна ос с два носача и пружинна стойка и петраменна конструкция отзад. Окачването, насочено към прецизно контролируема управляемост дори и в граничен режим, е допълнено със специфично за М кормилно управление с M Servotronic и променливо предавателно число, както и мощна M Compound спирачна система. Освен това серийното оборудване включва и 20-инчови М алуминиеви джанти. Също като управлението на амортисьорите и режимите на M xDrive с натискане на бутон може да бъде повлияно и на характеристиките на двигателя и трансмисията, както и на кормилното управление. В режим M Dynamic системата за контрол на стабилността DSC (Динамичен контрол на стабилността) позволява контролирано приплъзване на колелата, като естествено има възможност и да бъде изключена. Освен това в менюто на iDrive може да бъде избирано и съдържание, което да се изобразява на опционалния Head-Up дисплей. Водачът може да запамети две индивидуално конфигурирани от тези параметри цялостни настройки в менюто на iDrive и по всяко време спонтанно да ги активира от двата М бутона на волана.

Характерен M дизайн на екстериора и интериора
Специфичните за M дизайнерски елементи оптимизират подаването на въздух за охлаждане и аеродинамиката на BMW X3 M, BMW X4 M и Competition моделите. Спортно-луксозната атмосфера в интериора се осигурява от спортните седалки с електрически регулиране, кожената тапицерия Vernasca, специфичният за М кокпит, М коженият волан и М селекторът на трансмисията. С рамката на BMW бъбрековидната радиаторна решетка, корпусите на външните огледала, М хрилете и задният спойлер при Sports Activity Coupé в черен гланц BMW X3 M Competition и BMW X4 M Competition предлагат и ексклузивни акценти в екстериора. Освен това тяхното серийно оборудване включва и 21-инчови М черни, полирани до блясък алуминиеви джанти и М Спортна изпускателна система. За вълнуващата атмосфера в интериора допринасят и М Спортните седалки с разширена кожена тапицерия Merino, специфичните за модела лайстни на праговете и надписът с обозначение на модела на средната конзола. Като опция за Competition моделите се предлага специфична Bicolor кожена тапицерия с апликации от Alcantara. Допълнителни индивидуални акценти могат да бъдат поставени с опционалния М Карбон екстериорен пакет (вероятно ще се предлага от август 2019 година, който включва дизайнерски елементи от карбонов композит (CFRP) за предните въздухозаборници и Aeroblades на предната броня, задния дифузор и корпусите на външните огледала. При BMW X4 M и BMW X4 M Competition пакетът включва и заден спойлер от CFRP. Серийното оборудване на BMW X3 M, BMW X4 M и Competition моделите включва и LED фарове, системата от HiFi високоговорители и навигационен пакет ConnectedDrive включително навигационна система Professional. Допълнителни възможности за индивидуализиране предлага и програмата от допълнителни оборудвания за BMW X3 и BMW X4, сред тях модерни асистиращи системи, както и дигиталните услуги на BMW Connected и BMW ConnectedDrive.


С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най- успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 30 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.
През 2018 г. BMW Group е реализирала над 2 490 500 автомобила и над 165 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2017 г. е приблизително 10.65 млрд. евро при приходи от 98.678 млрд. евро. Към 31 декември 2017 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 129 932 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.