Нарастващото търсене на малки и практични автомобили на достъпна цена стимулира повечето производители да направят компактни модели и да ги поставят в начало на гамата си, за да спечелят клиентите с най-ограничен бюджет, възнамеряващи да купят нова кола.

Най-свежото предложение за такъв автомобил идва от германския концерн Opel, който влиза при най-малките със силния играч, наречен Karl. Компактният, но просторен хечбек е с обща дължина 3,68 м, има 5 врати и достатъчно пространство за до петима пътници, отличава се със свежа външност и преди всичко е много достъпен.

Клиентите ще могат да поръчат привлекателния автомобил на цена под 10 000 евро, а той ще бъде на тяхно разположение от лятото на 2015 година.

Новото попълнение в семейството на марката Opel може да бъде оборудвано с многобройни технологии за осигуряване на безопасност, комфорт и информационни развлечения, които ще бъдат извън конкуренция в този пазарен сегмент.

За задвижване на Karl ще се използва свръхмодерен 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател от последно поколение.

Според представители на Opel новият базов модел е пълноценен автомобил, способен да грабне както сърцето, така и разума на клиентите, които държат на ниската цена и търсят автомобил, съчетаващ удобството при всекидневна употреба с комфорт и модерни технологии, защото е компактен, свеж и с ярък характер.

Предната част на Karl се отличава с типичната за автомобилите на Opel „усмивка”, очертана от динамичната форма на хромираната лайстна с емблемата на марката.

Страничният профил се характеризира с три отчетливи линии, а в оформлението на вратите се откроява емблематичното за Opel „острие”. Големите предни и задни светлини са с интересна нетипична форма и се състоят от три части. Първоначално Opel Karl ще се предлага с 10 различни цвята на лаковото покритие и различни възможности за оформление на колелата с размери от 14 до 16 цола.

Новият Opel Karl предлага извънредно просторно за компактните си външни размери купе.

Неговият просторен интериор и ориентираното към водача арматурно табло дават възможност на шофьора и неговите спътници да пътуват комфортно и да са в постоянна връзка с глобалната мрежа и околния свят, благодарение на информационна развлекателната система IntelliLink на Opel, която позволява свързване и интеграция на функциите на устройства с операционна система Apple iOS и Android.

Под предния капак на Opel Karl е поставен свръхмодерният 1,0-литров 3-цилиндров бензинов двигател с мощност 75 к.с., разработен специално за модела. Моторът е съчетан с 5-степенна ръчна скоростна кутия. Ходовата част и кормилната уредба са разработени така, че да осигурят високо ниво на безопасност и комфорт в този клас. Серийно Karl е оборудван със стабилизираща програма ESP със система за контрол на сцеплението, ABS с електронно разпределение на спирачното усилие и системата за подпомагане на потеглянето по наклон HSA, която предотвратява нежеланото потегляне назад по стръмен участък.

Към оборудването на Karl могат да се добавят още екстри като системата за предупреждение за неволно напускане на лентата за движение, системата за подпомагане на паркирането при движение на заден ход, круйз контрол с ограничение на скоростта, фарове за мъгла, отопление на предните седалки заедно с отопление на облицования с кожа волан, люк на покрива и други.

Новият Karl предлага също и специалния градски режим City mode, при който усилието във волана намалява и улеснява маневрите само с натискане на бутон на таблото.

Източник: http://www.monitor.bg