Михаел Лошелер- изпълнителен директор на Opel Automobile GmbH, разкри новия стратегически план на компанията, наречен PACE!, задача на който е възстановяване на финансовите основи и засилване на устойчивата конкурентоспособност и растеж на компанията.

Основни точки в статегическия план на Opel са издигането на марката до позиция на лидер на европейския пазар по отношение на CO2 емисиите, като от компанията обещават, че до 2024 година всичките й моделни линии ще бъдат и електрифицирани, в това число с изцяло електрически и plug-in хибридни предложения. До 2020 година, Opel/Vauxhall ще разполага с четири електрифицирани автомобила, в това число Grandland X PHEV и следващото поколение Corsa, което ще се предлага и като 100% електромобил.

PACE! предвижда локализирането на моделните платформи CMP и EMP2 на Groupe PSA във всички производствени комплекси на Opel/Vauxhall. Първата стъпка, с EMP2, ще бъде направена през 2019 в завода в Айзенах. От комплекса в Рюселсхайм ще видим предложение от D-сегмента на базата на същата платформа. Поетапно двигателите и предавателните кутии на Opel и Vauxhall ще бъдат прехвърлени от такива на GM към такива на Groupe PSA.

Всички нови автомобили на Opel/Vauxhall ще бъдат разработвани в Рюселсхайм, който от своя страна ще се превърне в глобален развоен център на Groupe PSA, с първи задачи в областта на горивните клетки, някои системи за автоматизирано управление и системи за подпомагане на управлението.

Общият брой на използваните от Opel/Vauxhall платформи за леки автомобили ще бъде намален от актуалните 9 на 2 до 2024 година, а този на семействата задвижващи агрегати от 10 на 4.

В същото време, от компанията обещават 9 нови модела и модификации до 2020 година, навлизането на повече от 20 нови за Opel/Vauxhall пазара до 2022 година и планирано удвояване на продажбите на международните си пазари.

autopress