Специалисти от службата „Максим“ изчислиха потребители на кои операционни системи най-често си инсталират приложението на компанията и най-активно поръчват услугата.

На първо място е платформата Android, на която се падат 70% от всички изтеглени приложения на „Максим“. Следва версията за iOS, която е инсталирана от 27% от потребителите. С най-малка популярност се ползва операционната система Windows Phone с едва 3% от изтеглянията.
Броят поръчки, направени от различните платформи, съответства пропорционално на броя изтегляния. Делът на потребителите на операционната система Google представлява 61% от всички поръчки, направени с помощта на приложението. От устройствата с iOS се правят два пъти по-малко поръчки – 35 %.

Популярността на Android в България отговаря на общата тенденция, тъй като тази платформа е най-разпространената в света. При това делът на потребителите с iPhone и iPad в страната е по-нисък, отколкото в други страни от региона. Например в Грузия версията на приложението „Максим“ за iOS е изтеглена от 38% от потребителите, в Русия – от 32%. Разпространението на тази операционна система зависи от различни фактори: достъпност на устройствата на Apple, стандарт на живот, манталитет. Но основната причина е липсата на български език в настройките на операционната система.

Трябва да се отбележи, че популярността на мобилните приложения в България расте от година на година независимо от това какви платформи се използват. От стартирането на приложението „Максим“ общият брой на потребителите, които го инсталират, всяка година нараства между 1,5-2,5 пъти. Расте и делът на поръчките, направени чрез приложението. В България той вече надхвърля 34% от всички поръчки, които освен чрез приложението се правят също така посредством сайта и дежурните оператори.

С развитието на технологиите и появата на нови възможности все повече хора желаят да получат услугата бързо и максимално лесно. И приложенията в смартфона позволяват това да се направи само с няколко докосвания на екрана.