Уникалният луксозен спортен автомобил въодушевява с уреди за управление, изработени от метеоритен материал, извънземни структури на повърхностите, осветени изображения на звезди на средната конзола и 3D Print компоненти - BMW Individual представя едно ново измерение на ексклузивността по отношение на дизайна и избора на материали

От над 25 години в BMW Individual Manufaktur в Гархинг до Мюнхен се създават особено висококачествени решения за оборудването, изключителни специални модели и спиращи дъха уникати – с неподражаем дизайн и облагородени с най-фините и ценни материали на света. Сега специалистите по индивидуален стил излизат извън пределите на земното кълбо и вкарват звездното небе в автомобила, като с това разкриват едно ново измерение на ексклузивността. В BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky (среден разход на гориво: 9,8 – 9,7 л/100 км; СО2 емисии: 224 – 221 г/км) подбрани уреди за управление са с апликации от метеоритен материал.

Въодушевлението от безкрайните простори на Вселената се отразява и от осветените изображения на звезди на средната конзола и вдъхновения от извънземни небесни тела дизайн на повърхностите на декоративните елементи, облегалките на седалките, спирачните дискове и външните детайли на луксозния спортен автомобил.

BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky, не селучайно, се представя в навечерието на нощта на 3-ти срещу 4-ти януари 2019 година - тогава астрономите очакват изключително интензивен метеоритен дъжд. Дъждът от „падащи звезди“ се образува от кратковременното навлизане на Земята в орбитата на астероида 2003 ЕН, чиито частици проникват и изгарят в атмосферата. В редки случаи малки небесни тела проникват през тази защитна обвивка на Земята и падат на повърхността като метеорити. Някои от тези обекти от космоса са намерили своя път и към интериора на BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky. С обработката на материали, които буквално са от друг свят, BMW Individual Manufaktur създава една колкото иновативна, толкова и уникална естетика, с което за пореден път измества границите на възможното при оформлението на интериора на един автомобил. Метеоритният каменен материал е монтиран по цялата декоративна бленда на средната конзола, по бутона Старт/Стоп на V8 двигателя, по селектора на осемстепенната трансмисия Steptronic и тъч контролера на системата за управление iDrive, които осигуряват уникално за автомобилостроенето визуално и тактилно изживяване. Лайстните на праговете освен с осветено обозначение на модела са украсени и с инкрустации от метеоритен материал. Така BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky се превръща в символ на лукса и ексклузивността на ненадминато досега ниво.

BMW Individual Manufaktur: място, където се създават уникати с индивидуален характер

BMW Individual Manufaktur е подразделение, винаги специализирано в изработката на уникати, с които водачите на BMW изразяват индивидуалния си стил. Мащабът на действията се дефинира от индивидуалните желания на клиента. Създадените по мярка решения, които се реализират в съвместен процес между клиента и специалистите на BMW Individual, се простират от необикновените лакови покрития, през необичайните материали за интериора до специалните елементи на оборудването, аксесоарите, шевовете, гравюрите или инкрустациите. В процеса на оформлението и изработката се съчетават креативността, любовта към детайла, занаятчийското изкуство, както и безкомпромисния стремеж към качество и страстта към специалното, за да бъдат създадени уникални автомобили.

В процеса на търсене на нови дизайнерски възможности, комбинации от материали и технологии за изработка BMW Individual постоянно си сътрудничи с именити дизайнери, както и реномирани производители от други браншове на луксозния сегмент. За разширяването на ноу-хауто за разработката на нови продукти и ексклузивни уникати допринася и сътрудничеството с творци и учени. Така например при оформлението на BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky са ползвани и знанията на института Макс Планк за извънземна физика, който също се намира в Гархинг до Мюнхен.

Уникално: повърхности във видманщетова структура

В допълнение към интеграцията на метеоритен материал върху уредите за управление оформлението на множество елементи в интериора и екстериора на спортния автомобил е ориентирано към визия, която в естествена форма се среща по извънземните обекти. Избраните за това компоненти са с характерната за метеоритите видманщетова структура. Строго геометричната, подчинена на правите линии и напомняща ледени кристали се появява когато определени ледени метеорити бъдат шлифовани или обработени с киселинни съединения. Тази структура е резултат от екстремно бавния процес на охлаждане на металните сплави, който не може да бъде възпроизведен на Земята и поради това е уникален белег на извънземните материали. Тези уникални структури са описани за пръв път в началото на 19 век и от австрийския учен Алоис фон Бек-Видманщетен, чието име носи и тази структура.

С уникалността си видманщетовата структура демонстрира стремежа на BMW Individual към иновативни, нереализирани досега дизайнерски решения. Тя е възпроизведена и по ушития на ръка таван и по декоративните повърхности на средната конзола. Освен това тя е фрезована и върху спирачните дискове на BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky. Корпусите на външните огледала, предният сплитер на страничните въздухозаборници отпред, средната решетка и рамките на Air Breather на предните странични панели също са с характерната за метеоритите структура. Тези екстериорни компоненти, разработени специално за BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky, за изработени като уникати чрез технология на 3D печат.

Комбинация между ноу-хау от моторните спортове и компетентност в производството: иновативните, екстремно леки спирачни апарати с бионичен дизайн са изработени по технологията на 3D печат

Иновативният адитивен производствен процес се ползва и при изработката на спирачните апарати. Адитивното производство (3D печат) позволява иновативно олекотяване на конструкцията на ново ниво. Използваните при BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky алуминиеви спирачни апарати с бионичен дизайн, разработени от BMW Motorsport, са с до 30% по-ниско тегло в сравнение произведените по конвенционален начин компоненти. Всеобхватното понижаване на подресорните маси води до осезаемо оптимизиране на динамиката на управлението и на комфорта на возене. За разработката и производството на новаторските спирачни системи в бионичен дизайн BMW Group ползва както опита си в моторните спортове, както и компетентността при използването на метода за 3D печат на алуминиевите компоненти. При тази концепция на спирачните апарати бе възможно понижаване на масите до необходимия за техническите изисквания минимум. Това означава, че се влага само толкова материал, колкото е необходим за шофирането. Така е създадена една форма, която напомня на структурата на костите, с оптимално съотношение между здравина и тегло, каквато не може да бъде реализирана с конвенционален метод на леене, а единствено с адитивен процес на производство. Освен това по този начин е възможно каналите за спирачната течност да бъдат интегрирани директно в структурата на спирачните апарати. Тази интегрална конструкция, която също може да бъде постигната единствено чрез адитивно производство, създава допълнителни преимущества за монтажа и здравината на олекотената спирачна система.

Иновации за индивидуалност: кожена тапицерия с Tricolor дизайн и LED осветление на изображенията на звезди на средната конзола

Друга иновация в областта на оформлението на интериора е кожената тапицерия с фина структура BMW Individual Merino в Tricolor дизайн и цветовата комбинация Opal White/Night Blue/Silver. Шевовете в средните части на седалките също са с характерната за интериора на BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky видманщетова структура. Друг акцент, вдъхновен от небесната твърд, поставя оформлението на подлакътниците на средната конзола. Осветената от LED източници повърхност пресъздава изображение на звездно небе и осигурява изключително приятна атмосфера в интериора на луксозния спортен автомобил. Стелките с дълъг косъм в цвят Night Blue допълват стилната атмосфера в интериора.

Лаковото покритие на BMW Individual M850i xDrive Купе Night Sky също допринася за вълнуващото му излъчване. Специалното лаково покритие постига експресивното си въздействие благодарение на комбинацията между два цвята. Основният тон на екстериора е черен неметалик. Като втори цветови слой е избран San Marino Blue metallic, който е нанесен с избледняващ ефект от долната част на каросерията до височината на арките на калниците. Последващото нанасяне на три слоя прозрачен лак с три размера на пигментните частици гарантира особено интензивно усещане за дълбочина.

Идеалната база за впечатляващия уникат: луксозният спортен автомобил BMW M850i xDrive Купе

Като идеалната база за впечатляващия уникат на BMW Individual Manufaktur служи новото BMW M850i xDrive Купе. С 8-цилиндровия си двигател с мощност 390 кВт/530 к.с., настроеното на състезателната писта окачване и интелигентното задвижване на четирите колела BMW xDrive 4-местният автомобил гарантира едно ново изражение на спортния дух, емоционалността и типичната за марката радост от шофирането в луксозния сегмент. Благодарение на успоредните разработки с BMW M8 и създадения за състезания за издръжливост автомобил BMW M8 GTE BMW M850i xDrive Купе разполага с перфектно съгласувана цялостна концепция за въодушевяващи динамични характеристики. Високотехнологичните системи за контрол на окачването осигуряват изключително широк диапазон между спортен дух и комфорт. Благодарение на това динамичният потенциал е комбиниран с изключителна пригодност за всекидневието и за дълги пътувания. Емоционалният дизайн на каросерията на BMW M850i xDrive Купе е резултат на новия език на формите на марката, фокусиран върху прецизността и яснотата, благодарение на което той излъчва спортна естетика, чувственост и ексклузивност. Специфичните детайли като опционалният карбонов покрив оптимизират аеродинамиката и теглото и в съчетание с ниския център на тежестта, дългото междуосие и широките следи допринасят за уникалната в сегмента на BMW M850i xDrive Купе хармония между спортна динамика и луксозен комфорт на возене.

*Източник: www.bmw.bg