PepsiCo Inc е направила най-голямата анонсирана до момента поръчка за изцяло електрическия влекач SEMI на американския производител Tesla.

Резервацията от страна на производителя на емблематичната напитка, както и на чипсовете Doritos, Lay’s, газираните 7Up, Mountain Dew и Mirinda, и други, е за 100 единици, а като основна причина за поръчката от компанията посочват желанието си за намаляване на разходите и емисиите вредни емисии от автомобилния си парк.

От Reuters коментират, че PepsiCo обмислят различни варианти за въвеждане в употреба на новите си електрически влекачи в Северна Америка, като виждат добра приложимост при привозване на леки товари и на по-тежки на по-къси разстояния.

В началото на месеца стана ясно, че поръчка за 40 представителя на SEMI са били поръчани от Budweiser, а след това резервации са направили и от Cisco, Wal-Mart и други.

Илон Мъск показа SEMI за първи път на 17 ноември, като първото което коментира за него е това, че той ще бъде в състояние да се ускори от 0 до 96 км/ч за 5 секунди.

Оборудвана с четири електромотора за всяка всяко едно от задните колела, Tesla SEMI беше анонсирана от компанията с автономност на движението от 500 мили (800 километра) и то при максимално натоварване и скорост на движение от 96 км/ч.

Производството на Tesla SEMI се очаква да започне през 2019 година, като заявки за покупката вече се приемат срещу депозит от 200 000 долара за специалната пилотна серия Founders Series и 20 000 долара за стандартната, доставките на която обаче ще започнат след 1000 на Founders Series.

autopress