Немската прокуратура и данъчната инспекция е провела обиски в офисите на ред топ-мениджъри на концерна Volkswagen. Сред тях са тези на шефа на профсъюза Бернд Остерло и шефа на финансовия департамент Франк Витер. Компанията се подозира от властите в завишение на бонусните плащания за ръководството и бягство от плащане на данъци. Това съобщи Reuters.

Неоправдано високите премии може да са довели до увеличаване на операционните разходи, което от своя страна намалява данъчната база за облагане. По този начин компанията има възможност да плаща по-ниски данъци, както и получилите бонусите, е мнението на прокуратурата. В съответствие с немското данъчно законодателство едва 50 процента от общата сума на плащанията към членовете на висшето ръководство на концерните подлежат на облагане с данък.

На прокуратурата и данъчните им предстои да докажат, че необоснованите завишения на бонусите са били част от схема за укриване на данъци. Ръководството на Volkswagen, обаче смята, че възнагражданията са получени в рамките на закона.

В 2015-а година Агенцията по охрана на околната среда в Щатите обвини Volkswagen в използване на програмно обезпечаване, занижаващо нивото на вредните изхвърляния от колите на концерна. Избухналият скандал, наречен Дизелгейт, засегна около 11 милиона автомобила, 600 000 от които в САЩ.

За преодоляване последствията от сканадала концерна ще трябва да похарчи само в Щатите над 15 милиарда евро, както и да изкупи обратно и да отремонтира над 200 000 автомобила. Цифрата на глобите и разходите по делата свързани с Дизелгейт непрекъснато нараства, като оценките са за предстоящи разходи в рамките на гигантските 90 милиарда долара.

След скандала напусна практически цялото ръководство на концерна, получавайки “златна” компенсация за предсрочната си оставка – като само за тогавашния бос Винтеркорн т.н. “златен пенсионен парашут” е в размер на две годишни заплати или около 33,2 милиона евро.

Autopress