• Стабилно сцепление на хлъзгави настилки - благодарение на адаптивното задвижване на всички колела и функцията torque vectoring
• Ясно като бял ден със системата IntelliLux LED® и предните изцяло LED светлини
• Ясна видимост от момента на потегляне благодарение на системата за стационарно отопление и нагревателите на челното стъкло
• Уютна топлина - отопление на волана, предните и задните седалки

Нощите стават все по-дълги, а пътищата мразовити и хлъзгави. Време е всички да се приспособим към зимните температури и пътни условия, а тези, които искат да се чувстват сигурни и спокойни в тази обстановка, отдавна са се насочили към моделите на Opel. С многобройните си мерки и системи за осигуряване на безопасността и комфорта на водача и пътниците, автомобилите от Рюселсхайм създават оптимални условия за по-безопасно и по-спокойно шофиране през зимата. С адаптивното задвижване на всички колела (AWD), системата IntelliLux LED® на предните светлини и отоплението на волана, моделите на Opel са готови и за най-сериозните изпитания, с които може да ни сблъска зимата.

Осигурете си стабилност - с правилните гуми и интелигентния контрол на сцеплението

Зимните гуми осигуряват по-добър контакт на автомобила с пътя и по-кратък спирачен път при заснежена настилка. От ключово значение е използването на гуми с дълбочина на протектора от минимум четири до пет милиметра и на възраст не повече от шест сезона.

Осигуряването на оптимално сцепление на хлъзгави настилки е също толкова важно, колкото и изборът на правилните гуми. В зависимост от модела, Opel предлага интелигентни системи за контрол на сцеплението от IntelliGrip до адаптивно задвижване на четирите колела с функция torque vectoring. При системата IntelliGrip на новия Opel Grandland X, водачът може да направи своя избор между пет различни режима - включително за движение на кал и сняг. IntelliGrip адаптира разпределението на въртящия момент към предните колела, позволява приплъзване при необходимост и адаптира алгоритъма на взаимодействието между педала на газта и силовия тракт. При съчетание с автоматична предавателна кутия, IntelliGrip оптимизира моментите на превключване в съответствие с актуалната пътна обстановка и стил на шофиране, повишавайки допълнително безопасността и комфорта на пътуване.

По желание клиентите могат да вземат и решение за незабавно преминаване към задвижване на всички колела, за да си осигурят максимална сигурност при движение на хлъзгава настилка или терен. Бестселърът в SUV класа Opel Mokka X например, е отличен пример за максимална стабилност на кал, сняг и лед – при него адаптивната система за задвижване на четирите колела AWD разпределя въртящия момент според конкретната ситуация в рамките на части от секундата - от икономично 100% предно предаване до 50:50 между колелата на предния и задния мост, осигурявайки максимално сцепление с терена. Режимът на двойно предаване се активира за кратко след всяко стартиране на двигателя и натискане на педала на съединителя от страна на водача, за да се предотврати евентуална загуба на сцепление и пробуксуване на колелата при потегляне. След това целият въртящ момент се насочва към предните колела, освен ако вида на пътната отсечка или условията на сцепление на настилката не налагат друг вид разпределение на тягата.

За постигане на максимално високо равнище на динамика и ефективност, новият Opel Insignia разчита на адаптивна система за задвижване на четирите колела с функция torque vectoring и задвижващ модул на задния мост, който използва система от два съединителя без диференциал. Системата за двойно предаване на Insignia е в състояние да насочва въртящия момент напълно независимо към едното, към другото или и към двете задни колела, осигурявайки възможност за действие на функцията torque vectoring във всички режими на работа и движение на автомобила. При завиване например, по-висок въртящ момент се насочва към външното задно колело, което предизвиква ефект на завъртане около вертикалната ос и улеснява движението по избраната траектория. В резултат на това Insignia влиза по-прецизно в кривата на завоя и реагира по-спонтанно на командите на водача. Този подход за интелигентна употреба на разпределението на въртящия момент, известен още като "контрол на завъртането около вертикалната ос” (“yaw damping”) благоприятства неутралното поведение на автомобила, с което го прави по-стабилен и по-лек за управление от гледна точка на водача.

Става тъмно? Превърнете нощта в ден с предните светлини IntelliLux LED®

Влажните, заснежени и заледени пътища през зимните месеци по правило се придружават и от сумрак и тъмнина през по-голямата част от денонощието. Но Opel е в състояние да предложи отлични средства за противодействие и на това предизвикателство - адаптивни изцяло LED предни светлини (например при Mokka X и Grandland X) или система с матрични предни светлини IntelliLux LED® в Astra и новата Insignia. Адаптивната матрична LED система (общо 32 светодиодни елемента, по 16 от всяка страна при последното поколение на новата Insignia) се адаптира активно към конкретната пътна обстановка и дава възможност за шофиране с постоянно включени дълги светлини без опасност от заслепяване на останалите участници в движението. Също така, системата позволява на водача да види по-рано отколкото при конвенционалните къси светлини намиращите се в близост до пътя хора или животни.

Започнете пътуването в топлина и комфорт със системите за размразяване и отопление на Opel

По принцип планирането на допълнително време за разчистване на автомобила от сняг и лед преди потегляне е много добра идея, но клиентите на Opel могат спокойно да се освободят от това задължение, ако автомобилът им е оборудван с допълнително стационарно отопление. Благодарение на таймера с дистанционно управление и автоматичното програмиране в зависимост от данните на температурните сензори, пътническото пространство може да бъде уютно затоплено, двигателят да е загрят, а ледът по прозорците размразен още преди да седнете зад волана. При това стационарното отопление не изпълнява единствено комфортна функция. При топъл двигател, моторното масло и каталитичният конвертор достигат по-бързо до оптималната си работна температура, вследствие на което износването и количествата на емисиите при студен старт значително се намаляват. Допълнителното фабрично монтирано стационарно отопление се предлага при лекотоварните модели Opel Vivaro и Movano, както и на леките автомобили Corsa, Astra, Cascada, Mokka X, Insignia и Zafira.

Също толкова полезни са и мерките за борба с леда и снега като системите за отопление на външните огледала и челното стъкло при Opel Insignia и Grandland X. Фините нагревателни елементи, вградени в предното стъкло го размразяват безшумно и удобно само с натискането на един бутон. Отоплението на челното стъкло елиминира напълно и запотяването във влажни условия, с което подобрява допълнително видимостта и безопасността на движението.

Моделите на Opel разполагат също и с допълнителни функции, които правят интериора по-уютен. Повечето от автомобилите предлагат например и отопляем волан, при който водачът започва да усеща топлината в ръцете си за по-малко от минута.

Когато става дума за удобства, черешката върху тортата са разполагащите с отопление и многобройни възможности за настройки ергономични седалки AGR със сертификат за одобрение от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR (Aktion Gesunder Rücken e. V. - Инициатива за подобряване здравето на гърба). Свръхмодерните седалки дават възможност всеки да намери идеалната позиция на сядане благодарение на многобройните функции за настройка. На свой ред допълнително предлаганите седалки Premium AGR осигуряват изключително приятно и отпускащо пътуване с помощта на уникалната комбинация от възможности за регулиране на страничните опори, функция за масаж, отопление през зимата и вентилация с охлаждане през лятото. От допълнителна доза лукс и топлина могат да се възползват и пътниците на отопляемите външни задни седалки в Opel Astra, Insignia и Grandland X.

Така водачите и пътниците могат просто да влязат в своя Opel без нужда от обемисти зимни палта или ръкавици. Благодарение на разнообразието от серийни и допълнително предлагани възможности за отопление, те могат да се почувстват уютно и безопасно още от момента на потеглянето. И нито свободата на движението, нито поставянето на предпазния колан страдат от ограниченията на обичайните за студения сезон дебели дрехи.

Opel.bg