Водородният кросовър Hyundai FCEV, показан това лято в Сеул като прототип, ще бъде представен в сериен вид на изложат за електроника CES в Лас-Вегас, което ще тръгне в началото на януари. Фотопапараците хванаха вече готовия водороден паркетник на немски път без маскировка. Вижда се че корейците не са променили нищо във външния вид на машината. Запазен е дори дизайнът на колелата с гуми с ниско съпротивление при търкаляне.

Новата машина ще е вторият модел на марката работещ с горивни елементи /fuel cells/ след ix35 Fuel Cell. Между другото Hyundai влиза в световен водороден съвет, който преди броени дни пусна позитивна дългосрочна прогноза за водородните автомобили. Готовият сериен модел се различава от прототипа само по оцветяването, а отворите отдолу на купето не са нещо специално, а точки за закрепване на камуфлаж.

По-рано корейците обявиха че водородът в трите резервоара ще стигне за пробег от 580 км и че мощноста на силовия агрегат е 163 к.с. Възможно е в серийното изпълнение тези показатели да бъдат коригирани.

Новият, засега безименен паркетник трябва да излезе на пазара ва практика едновременно с напълно електрическия вариант на кросовъра Kona. Към края на десетилетието марката Hyundai вече обеща да пусне на пазара общо 14 нови “зелени” модела.

Autopress