В хода на годишното си обръщение към жителите на региона, губернаторът на Московска област Андрей Воробьев каза, че първите автомобили ще излязат от конвейера на руската фабрика Mercedes-Benz през април тази година. Според губернатора всичко работи по график, сега фирмата работи по въвеждане в експлоатация, съобщава Зарулем.рф.

Първоначално, компанията, разположена в индустриалния парк "Есипово" Солнечногорск район на Московска област, ще започне да сглобява седан Е-клас, след което централата ще овладее сглобяването на GLC, GLE и GLS кросоувъри.

Заводът ще произвежда автомобили на пълен цикъл, включително заваряване и боядисване. Създаването на местно производство е малко вероятно да намали цените на автомобилите, но ще позволи на компанията да участва в търгове за обществени поръчки и да разшири присъствието си на пазара. Първоначалната инвестиция в завода се оценява на 300 милиона евро.

Концернът Даймлер реши да пусне автомобили в Русия, след като Дмитрий Медведев подписа през 2014 г. указ за забрана на обществените поръчки на автомобили, произведени в чужбина .
Дългогодишният конкурент на Mercedes, BMW, също планира да открие собствено предприятие в Русия . Обектът вече е избран, той се намира в района на Калининград.

Снимка: Мерцедес-Бенц Рус