В Индия обявиха, че са направили най-евтиния електромобил в света – разработеният от компанията Tata електрически вариант на градския мъник Nano. Бензиновият вариант на Tata Nano не донесе очакваният успех на компанията, защото колата наистина е много евтина, но много скромна и бедно оборудвана.

За електрическия вариант очакванията са също така големи на фона на общата електрификация на моделните гами на големите автопроизводители и заради тежката екологична обстановка в страната континент Индия.

Според местните специализирани издания електровариантът няма да носи емблемата на Tata, а на пазара ще се предлага като Jayem Neo, защото силовият му агрегат е дело на друга компания. С едно зареждане на акумулатора си колата ще изминава 150-200 км, а зареждането ще е от битовата елмрежа.

Цената на най-евтиния електромобил в света е 7700 долара. Засега се предвижда продажбата на машината на корпоративни клиенти, като първите 400 коли вече е закупила местна компания за споделено пътуване – каршеринг.