Турският президент Реджеп Тайип Ердоган резервира за себе си първия автомобил местно производство, който се очаква да бъде пуснат в продажба през 2021 г.
Президентът прие вчера представителите на пет големи турски компании, които ще се обединят в консорциум, за да създадат първата кола, произведена от Турция. Предвижда се прототипът на автомобила да бъде готов през 2019 г., пише днес в. "Миллиет", цитиран от БТА.

"Отсега обявявам, че съм кандидат за първата кола, при условие че платя нейната цена", обяви турският държавен глава.

"Вече я няма старата Турция, на която в миналото контролираха всяка стъпка и с чието бъдеще си играеха така, както си пожелаят", каза още той.

Петте компании, които ще участват в консорциума, са "Anadolu Holding", "BMC Group", "Kiraca Holding", "Turkcell" и "Zorlu Holding", пише "Хабертюрк".

"Срамота за нашата страна е, че досега в Турция, където годишно се продават 757 хиляди автомобила, не е направена подобна стъпка", коментира Ердоган.

Президентът обеща, че лично ще подкрепя проекта. Той даде да се разбере, че не иска и най-малко забавяне в осъществяването му, тъй като този проект има специално място в целите на Турция за стогодишнината от основаването на републиката, която ще се чества през 2023 г.

Ердоган нарече "храбреци" ръководителите на петте компании, които ще се заемат със създаването на турски автомобил, и им пожела на добър път, пише днес и в. "Стар".

Вестникът цитира и думите на директорите на петте фирми, които споделят радостта и гордостта си от предстоящото начинание. Директорът на "BMC Group" Етхем Санджак заяви, че гледа на задачата като национален дълг, неговият колега от "Kiraca Holding" Инан Кърач каза, че Турция няма нужда от външен партньор, за да направи свой собствен автомобил, а шефът на "Turkcell" Ахмет Акча цитира поговорката, че "Съдбата обича онези, които полагат усилия".

"Този път няма да може да ни спрете", пише в заглавие днес в. "Гюнеш".

"Турция, чиито проекти за местен самолет и местни оръжия бяха спъвани в миналото чрез различни саботажи, натисна копчето на 56-годишната си мечта - да произведе местен автомобил", пише вестникът.

Изданието подчертава, че автомобилът ще бъде "отгоре до долу турски", като целта е от каросерията до гумите всичко да бъде на 100 процента местно производство.

Преди около 2 години Турция закупи патентите на технологиите и двигателите на Saab 9-3. Именно на базата на тези технологии ще бъде създаден автомобилът, а това означава, че той ще бъде доста надежден. Дизайнът му обаче ще е коренно различен от този на Saab 9-3.


Проектът ще осигури работа на хиляди хора. Стремежът е новият автомобил също така да бъде на достъпна цена за турските граждани.