След четири цялостни победи от 2012 до 2015 г. и три класирания в челната десятка през 2017 г. MINI и X-raid Team продължават да пишат историята на успеха с още по-силно семейство на MINI
+++ За пръв път с две концепции на задвижването: задвижване на четирите колела при MINI John Cooper Works Rally, задно задвижване при MINI John Cooper Works Buggy
+++ 40-тото издание на най-тежкото маратонско рали на света стартира на 6 януари 2018 г. в Лима, Перу.

С представянето на актуалните си състезателни автомобили в MINI Brandstore в Париж британският автомобилен производител MINI и германският X-raid Team обявяват финалната фаза на своята подготовка за Рали Дакар 2018. За пръв път MINI и X-raid ще се изправят пред предизвикателствата на най-тежкото маратонско рали в света с две различни концепции на задвижването. Освен последователно модернизирания вариант на MINI John Cooper Works Rally със задвижване на четирите колела, което при премиерата си в началото на 2017 г. се класира на шесто място в общото класиране на Рали Дакар, на старта в Лима, столицата на Перу на 6 януари 2018 г. ще застане и MINI John Cooper Works Buggy със задно задвижване.

С това MINI и X-raid се устремяват още по-решително от всякога към продължаването на общата си история на успеха, която включва четири последователни цялостни победи в Рали Дакар от 2012 до 2015 г. „С тези автомобили ние разполагаме с най-мощното семейство на MINI, което някога е заставало на старта на Рали Дакар“, каза при представянето в Париж Себастиян Макензен, Senior Vice President на MINI. Разработката на втората автомобилна концепция е стимулирана от регламента на Рали Дакар, който в актуалната си форма осигурява определено преимущество на състезателните автомобили със задвижване на една от осите. През февруари 2017 г. шефът на екипа X-raid Свен Кванд дава старт на конструирането на MINI John Cooper Works Buggy. „Това е най-големият досега проект в историята на фирмата и през последните месеци ние работихме по него екстремно усърдно“, каза той при представянето на автомобила.

MINI John Cooper Works Buggy се задвижва от трилитров редови шестцилиндров дизелов двигател, който развива максимална мощност от 250 кВт/340 к.с. и максимален въртящ момент от 800 Нм. Също като трансмисията и задвижването с изцяло нова концепция е и базираната на технологията BMW TwinPower Turbo система за свръхпълнене на двигателя, който със същата мощност се монтира и на MINI John Cooper Works Rally. Максималната защита на водача и пътника до него дори и в екстремни ситуации се осигурява от разработената специфично за автомобила рама от стоманени тръби. Над нея е оформена също така индивидуална каросерия от въглероден композит (CFRP) и кевлар. Външната обвивка в автентична визия на бъги е оформена и оптимизирана аеродинамично в тясно сътрудничество с MINI Design.

През последните месеци новото MINI John Cooper Works Buggy премина през интензивна тестова програма по най-различни терени, например по рали отсечки в Унгария и Мароко. „През цялото това време нашето Buggy нито веднъж не спря поради технически проблеми и това е наистина забележително“, каза шефът на екипа Свен Кванд. „Въпреки цялата ни еуфория обаче в никакъв случай не бива да подценяваме и MINI John Cooper Works Rally“, добави Кванд. „Има участъци и терени, по които модел с двойно задвижване има преимущества. Освен това нашият автомобил е екстремно надежден.“

Последователната модернизация на MINI John Cooper Works Rally, с което аржентинецът Орландо Теранова се класира на шесто място на Рали Дакар 2017, включва и нова конструкция на окачването с по-големи ходове на колелата, както и понижаване на теглото.

Гамата на MINI и X-raid за Рали Дакар 2018 включва седем автомобила и опитен екип от водачи и навигатори. Трите MINI John Cooper Works Buggy ще бъдат управлявани от Мико Хирвонен (Финландия), Брус Мензиес (САЩ) и Язид Ал-Раджи (Саудитска Арабия). Управлението на MINI John Cooper Works Rally е поверено на Орландо Теранова (Аржентина), Якуб Пржигонски (Полша), Хуан „Нани“ Рома (Испания) и Борис Гарафулич (Чили).

С тези пилоти и опитния си екип за всички задачи, свързани с организацията, техническата поддръжка и медицинското обслужване X-raid Team е подготвен перфектно за тежките изпитания, които очакват хората и машините при 40-тото издание на Рали Дакар.

За юбилейното издание на маратонското рали, което в същото време ще се проведе за десети път в Южна Америка, е оформен маршрут, който води от Перу през Боливия до Аржентина. Рали Дакар 2018 включва дълги пустинни етапи, както и макадамови и асфалтирани участъци, някои от които се изкачват до височина от 4000 метра над морското равнище в Андите, и ще завърши на 20 януари с финиширането в Кордоба, Аржентина.

autopress