По германската магистрала A9 между Мюнхен и Нюрнберг започва експериментално движение на колони от камиони с един водач, съобщава DW. Проектът ще стане първия практически опит за използване на полуавтономни системи за управление на товарни автомобили.

Експериментът ще започне с два камиона, които ще се движат на разстояние 15 метра един след друг. Шофьор ще има само във водещата машина, а втората ще бъде управлявана от компютър. За сравнение минимално допустимата дистанция между камиони с ремаркета по немските магистрали е 50 метра.

Според транспортния министър на ФРГ Андреас Шойер новият метод ще направи превозите по-безопасни, ще повиши рентабилността им и ще намали вредите за околната среда. Движението на принципа slip stream ("въздушен джоб", "аеродинамична сянка" и др. названия на зоната с разреден въздух зад движещ се автомобил, в която въздушното съпротивление е по-малко) ще помогне за спестяването на 3 литра дизелово гориво на 100 км.

Автоматизираните колони от камиони също така заемат по-малко пространство на пътя. "Влак" от два "тира", например, се простира на 40 вместо на 90 метра. Компютърът на полуавтономната система реагира на всяка промяна в пътната ситуация за хилядни от секундата, което ще повиши сигурността на пътя.

Засега обаче германските власти предпочитат да се застраховат срещу евентуални откази на системата. Движението на автоматизирани колони е позволено само при условие, че зад волана на втория камион има шофьор. Дори да не участва в управлението, той ще трябва да бъде на линия във всеки момент да се намеси в случай на нужда.