Лидарът /LiDAR/ е метод за триизмерно наблюдение използващ лазерни сензори. Той може да се използва при автомобилите с роботизирано управление за да се движи безопасно автомобила в променящата се пътна обстановка. С бума заразвитие на колите-роботи, системата ще се използва все повече и много от водещите автопроизводители инвестират в развитието й за колите си. Всички компании са убедени, че без технологията лидар, не може да се говори сериозно за бъдещето на роботизираните автомобили.

Абревиатурата LiDAR означава детектор за светлина и обхват /Light Detection and Ranging/. Това е метод за сканиране на обкръжаващата обстановка, ползващ специални лазерни сензори, излъчващи светлинни вълни за измерване на разстоянието да всички близки обекти и препятствия. С помоща на сензорите се създава пълна триизмерна картина с висока резолюция на околния свят.

Технологията LiDAR става особено ефективна, когато се комбинира с други водещи технологии за безопасност на автомобилите, като камери, ултразвукови сензори и радари. За разлика от тях, обаче LiDAR е особенно ефективна за щото не зависи от условията за осветеност на пътя. Може би най-напредничавото приложение на LiDAR в съвременен сериен автомобил с възможност за автономно движение е това на марката Cadillac и системата и Super Cruise за движение със свободни ръце “hands-free” по магистрала.

Много интересен момент в използването на системата от големите в бизнеса с автономното управление – Ford, GM, Toyota и Uber е това че Tesla с имиджа си на напредничава марка, за разлика от тях не вярва че е нужно да я използва в системата си автономно управление Autopilot. Според боса на компанията Елон Мъск, по-важно е колите му да си “обменят” информация за пътните условия, което е по-евтино отколкото използване на екипировка за LiDAR.

Другите големи в бизнеса не споделят това виждане и наблягат на развитието и прилагането на LiDAR за бъдещите си модели. Ford, например вече обяви инвестиционен петгодишен план за технологията в размер на $1 милиард. Бъдещият успех на технологията Lidar зависи от това дали автопроизводителите ще успеят да намерят начин за намаляване на производствените разходи.

Autopress