Стартъпът Uniti Sweden, основан от студенти от университета Лунд, обяви, че е намерил производствена площадка за направата на първия си електрокар Uniti U17 в град Ландскрун. Заводът ще започне работа на 7-и декември със създаването на прототипи, а серийната кола ще постъпи при първите си притежатели в началото на 2019-а година.

Над новата градсдка кола вече две години се труди екип от 60 човека. Ключови техни партньори са промишленият гигант Siemens и немската компания Kuka Robotics. Крайната цел на това сътрудничество е пускането на по 50 000 машини годишно.

Първоначалният събран капитал на Uniti Sweden е 1,6 милиона евро, като по-голямата част от тези средства са събрани през краудфъндингова кампания, а останалото е от правителствени грантове и шест неназовани бизнес-”ангели”. За първият модел на сити-карът, който в максималната си комплектация ще струва 20 000 евро има вече над 900 поръчки.

В конструкцията на електрокара се използва карбон и неназован екологичен биокомпозит, благодарение на което теглото на машината няма да надвиши 450 кг. Двата електромотора са в колелата и имат максимална обща мощност от 75 кВт/102 к.с. Ускорението от място до 80 км/ч машината ще прави за 3,5 сек., а максималната скорост ще е между 90 и 130 км/ч.

Литиево-йонният акумулатор ще се предлага в два варианта на капацитет - 11 и 20 кВтч, което би трябвало да стигне за пробег от 150 до 300 км. Корминото управление ще е без механична част, налице ще е голям прожекционен дисплей на предното стъкло и автопилот. Планира се пускането на дву и четириместен варианти.