Новата Skoda Fabia спечели титлата за „Кола на годината” в България за 2015 г. в традиционния конкурс на Прес Авто Клуб България. Новият Ford Courier взе приза в категорията „Ван на годината”, а Nissan X-Trail се пребори за първото място сред колите 4х4. На бляскава церемония в столичния хотел „Шератон Балкан” журито връчи своите награди на победителите, като раздаде и още различни призове за компании, работещи в областта на автомобилния бранш. Журито обединява над 40 български автомобили журналисти, работещи в областта на популяризирането на автомобилите и новите технологии в задвижването на четири колела. Новата Skoda Fabia събра общо 169,5 точки и по този начин се пребори за първото място с BMW Серия 2 Coupe, което успя да натрупа 108 точки.

Трети се нареди Mercedes C-класа със 101 точки, а четвърти и пети с равен брой точки 95,5 се класираха Citroen C4 Cactus и MINI. Наградата „Златен пегас” за „Кола на годината” в България за 2015 г. получи Иван Тодоров, управител на „Еуратек България”, официален вносител на Skoda у нас. С общо 178,5 точки при високопроходимите автомобили в категорията „4х4” първи се класира новият Nissan X-Trail, а зад него останаха BMW X4 със 128 точки, Opel Insignia Country Tourer със 101,5 точки, Great Wall H6 с 85,5 точки и Mercedes GLA със 75 точки. Статуетката за наградата на Nissan X-Trail получи Камен Илчев, оперативен директор на Nissan България. В категорията „Ван и многофункционален автомобил” титлата спечели Ford Courier, който в пряк двубой победи BMW Серия 2 Active Tourer със 178 срещу 164 точки. Наградата получи Владимир Каменов, бранд мениджър за Ford в „Мото Пфое”, официален представител на марките Ford, Volvo, Land Rover и Jaguar за България. За луксозен модел в категорията Premium на 2015 г. журито избра Audi A7 Sportback. Новото поколение MINI стана „Градски автомобил” на годината. За „Екоавтомобил” беше избран Volkswagen Golf 1.4 TGI.

Традиционно членовете на Прес Авто Клуб България определиха и най-добър PR на годината. С наградата беше отличена Мартина Христова от Renault-Nissan България. Мартина печели наградата за втори път, тъй като преди 2 години тя отново заслужи приза, тогава като PR на „София Франс Ауто”, официален вносител на Peugeot у нас. През последните няколко години Христова доказа, че е голям професионалист независимо дали работи за Peugeot, Renault, Nissan или Dacia. Прес Авто Клуб България отличи с награда за цялостен принос към автомобилния бизнес и неговото развитие в България Кирил Сандов - генерален директор на „Автомотор Корпорация”, официален вносител на Citroen у нас.

Изцяло новият комплекс на фирма „Лазурит 94” беше определен за „Инвестиция на годината” в бранша. Церемонията беше осъществена благодарение на генералния спонсор на конкурса Goodyear. С награди от тазгодишното издание на конкурса „Кола на годината 2015” на България бяха отличени „Алианц България” за „Застраховател на годината” и „Литекс Моторс” за създаване на три специализирани български версии на Great Wall Steed 5. „Еко България” получи наградата за „Бензиностанции на годината” заради програмата си „Еко гаранция”, свързана с качеството на горивата. Водещите Екатерина Дончева и Станчо Шукеров, които също са членове на журито, бяха облечени със стилните облекла на модна къща „Мира Бъчварова” и „Монтели”. Специалната автомобилна статуетка „Златен пегас” отново беше изработена от скулптора доц. Валентин Савчев.

За първи път конкурсът „Автомобил на годината в България” се провежда през 1997 г., като първоначално се избира само лек автомобил и модел 4х4. От следващата година се присъединява и категорията „Ван на годината”. Това беше 18-ото поред издание на конкурса, който се организира от Прес Авто Клуб България. За първи път в конкурса един и същ производител печели голямата награда в две поредни години. През миналата година „Кола на годината” в България стана Skoda Octavia.

Европейският избор става ясен през март

Сред най-сериозните претенденти за наградата Car of the Year 2015 тази година са новите Ford Mondeo и Volkswagen Passat.   Седем от общо 31 кандидати са финалистите за наградата „Кола на годината 2015” на Европа (Car of the Year 2015). Окончателното гласуване в края на февруари ще определи победителя, който ще бъде оповестен в навечерието на автомобилното изложение в Женева на 2 март 2015 г. Първоначално в конкурса бяха записани за участие 31 кандидати. На 15 декември журито отся претендентите до 7, като сред номинираните финалисти се наредиха по азбучен ред BMW Серия 2 Active Tourer, Citroen C4 Cactus, Ford Mondeo, Mercedes C-класа, Nissan Qashqai, Renault Twingo и Volkswagen Passat.

Източник: http://www.monitor.bg