SKODA обяви, че във фирмения комплекс на марката в Млада Болеслав е започнало производството на изцяло новия компактен автомобил на компанията- SCALA.

"Започваме нова глава в гамата компактни автомобили на SKODA с новата SKODA Scala", коментира Бернхард Майер, изпълнителен директор на марката. "Това един изцяло нов модел, който поставя стандарти в сегмента си по отношение на технологията, безопасността и дизайна. Убедени сме, че SCALA разполага с всички шансове да предефинира компактния сегмент за SKODA".

SKODA SCALA е първата кола на марката, която е разработена на MQB-A0 платформата на VW Group, която дава възможност за интегрирането на по-типични за автомобиблите от горни сегменти системи, както и постигането на по-висока безопасност. В оборудването на новия модел ще могат да бъдат открити система за следване на пътното платно, адаптивен круз контрол, система за предупреждение при опасност от удар и други.

Основните габарити на SKODA SCALA са дължина 4362 мм, ширина 1793 мм и височина от 1471 мм, при междуосие от 2649 мм. От марката споделят, че пътниците на задните седалки ще могат да разчитат на свободно пространство за краката от 73 мм (73 мм при Octavia), 1425 мм за раменете (1449 мм при Octavia) и 982 мм за главите си (980 при Octavia). Товарното отделение на новия модел ще бъде 467 литра, а след сгъването на облегалките на задните седалки полезният обем ще може да достигне 1410 литра.

SKODA SCALA ще стъпи на пазара през първата половина на следващата година с избор между пет двигателни версии, максималните мощности на които ще варират от 90 до 150 конски сили.