От Subaru опровергаха слуховете за това, че днешното поколение на спортния WRX ще е последното в историята на легендарния модел. Японците са намерили начин да запазят драйвърския уклон на машината и същевременно да удовлетворята съвременните екологични изисквания.

Това означава, че следващото поколение на култовата машина ще е електрифицирано. Не става дума за чист електромобил, нещо за което в Subaru засега нямат достатъчно компетентност, пък и едва ли поклонниците на марката ще приемат подобно решение.

Затова машината ще е хибридна, най-вероятно с възможност за дозареждане /plug-in/. Не е изключена и вероятноста за използване на “мек” хибриден вариант, при който електромоторът ще се грижи само за стартирането и второстепенните електрически потребители в колата.

Според ръководителя на проекта Мамура Иши, мощността на двигателя не е главното нещо за поклонниците на модела, а симетричното пълно задвижване, което развързва ръцете на създателите на автомобила по отношение на силовия агрегат. Екипът иска машината да изглежда динамично дори когато е паркирана.

По отношение на технологиите за автономно управление Иши смята, че развитието им кара Subaru да работи и в тази посока, но поклонниците на марката, както и по-рано изискват от нея автомобили, които могат да се управляват ръчно, а не такива, които не изискват от водача никакви усилия.

Дизайнът на машината е утвърден на практика – в края на октомври по време на автосалона в Токио беше показан праобразът на бъдещия WRX - концептът Viziv Perfomance. Отзивите за колата бяха напълно позитивни и затова в Subaru са решили серийното изпълнение да се качи на конвейера без съществени промени от това което предлага концепта.

 

Доскоро в Subaru говореха, че не могат да назоват точната дата за появата на пазара на новото поколение WRX, но Иши напълно еднозначно се изказа по темата – новото хибридно Subaru WRX ще бъде представено до 2020-а година.

Subaru / autopress