Tri-Gen ще произвежда вода, електроенергия и водород за зареждане на автомобилите с горивни клетки на Toyota, включително и тежкотоварния камион Project Portal. С това Toyota Logistic Services центъра на пристанището Лонг Бийч се превръща в първия център на Toyota в Северна Америка, който оперира само с възобновяема енергия.

Toyota Motor North America Inc. (TMNA) ще изгради първата в света електроцентрала с въглеродни клетки с капацитет над 1 мегават и станция за зареждане на водородни автомобили. Съоръжението Tri-Gen ще използва биологични отпадъци от селскостопански произход за производството на водород, част от който ще се превръща в електричество и вода и така ще захранва операциите си на пристанище Лонг Бийч.

Когато започне да функционира през 2020 г., Tri-Gen ще генерира приблизително 2,35 мегавата електричество и 1,2 тона водород на ден - достатъчно, за да захранва еквивалента на около 2,350 средни жилища и да отговори на дневните нужди от гориво на близо 1500 автомобила. Инсталацията за производство на електроенергия ще бъде 100% възобновяема, като осигурява нуждите на Toyota Logistics Services (TLS) в пристанището и това ще го превърне в първото съоръжение на Toyota в Северна Америка за използване на 100% възобновяема енергия.

"Повече от двадесет години Toyota е лидер в разработването на технологии за горивни клетки, защото разбираме огромния потенциал за намаляване на емисиите и опазване на околната среда", каза Дъг Мурха, вицепрезидент на групата за стратегическо планиране. "Tri-Gen е важна стъпка напред за устойчива мобилност и ключово постижение на нашето Environmental Challenge 2050 за постигане на нулеви емисии на CO2 от нашите операции".

Tri-Gen е ключова стъпка в усилията на Toyota да развива водородно общество. Съоръжението ще осигури гориво за всички автомобили с горивни клетки Toyota, които се движат през пристанището - седаните Mirai и тежкотоварните камиони от клас 8 на Toyota с водородни горивни клетки - известни още като като Project Portal. За да е възможно за зареждането с гориво Toyota е построила и една от най-големите станции за зареждане с водород в света с помощта на Air Liquide.

Tri-Gen е разработен от FuelCell Energy с подкрепата на американското министерство на енергетиката, калифорнийските агенции за управление качеството на въздуха и Калифорнийския университет в Ървайн, чиито проучвания са използвани за развитие на основната технология. Съоръжението надхвърля стриктните стандарти за качество на въздуха в Калифорния като намалява вредните емисии и води до подобряване на качеството на въздуха.

И за в бъдеще Toyota продължава да бъде ангажирана да подпомага развитието на водородна инфраструктура, насочена към потребителите, за да реализира потенциала на автомобилите с горивни клетки. Тридесет и една водородни станции за търговия на дребно вече функционират в Калифорния, а Toyota продължава да си партнира с широк кръг от компании за разработване на нови станции. Това включва партньорство със Shell, което представлява първото такова сътрудничество между голяма автомобилна и голяма петролна компания.

Toyota BG / autopress