Една от новините, дошли от автосалона в Токио, е свързана с Toyota и възможността компанията да спре да лансира нови модели с дизелови двигатели. Компанията вече избра BMW за доставчик на дизела за Avensis и Auris, но тези два модела може да са последните, задвижвани с дизелово гориво за Европа.

Говорейки пред AutoExpress, Дидие Лерой, изпълнителен вицепрезидент на компанията, изрази мнението си, че Toyota вероятно няма да снабди нов свой модел с дизел оттук насетне.

“Лично мое мнение – и изразявам само моето лично мнение, че ние няма да лансираме друг дизелов автомобил. Например, лансираният наскоро Yaris не може да се поръча с дизел. Има дизелови версии за автопаркове, които клиентите пожелаха, но за частни клиенти няма да се предлага дизелов Yaris. А този автомобил съставлява 25% от продажбите на Toyota в Европа.”

В момента Toyota се фокусира върху рекламата и маркетинга за допълнително подсилване на хибридната технология. Едно от най-значимите решения на производителя в посока отказ от дизела, е решението C-HR да не се предлага с дизелов двигател.

“Взехме решението, много отдавна, че няма да продаваме C-HR с дизелов двигател,” коментира Лерой. „ По това време дистрибуторите бяха срещу моето решение – и това бе мое решение. Те казваха, че имат нужда от дизел на този пазар. Но аз казах – „Не! Не! Не!”- Трябва да следваме дългосрочната тенденция, а тя е свързана с екологичните автомобили.”

Не очаквайте обаче Toyota да спре продажбата на всички дизелови модели изведнъж, тъй като това би означавало, че от Европа трябва да изчезнат Land Cruiser и Hilux, които са проектирани за дизелови двигатели.

По информация от AutoExpress и Вести бг