Тази сутрин, Илон Мъск представи изцяло новата си концепция- Tesla Semi, която обещава да постави нови измерения в света на тежкотоварните автомобили. Първото, върху което акцентира Мъск бе това, че във фирмата държат изключително много на ускорението на своите автомобили и влекачът й не е изключение- машината ще бъде в състояние да се ускори от 0 до 60 мили в час (96 км/ч) за 5 секунди, а при възможно най-голямото разшерено в САЩ натоварване на ремаркето (40 тона), времето е 20 секунди.

Влекачът на Tesla SEMI, който е оборудван с четири електромотора за всяка всяко едно от задните колела, беше анонсиран от компанията като такъв с автономност на движението от 500 мили (800 километра) и то при максимално натоварване и скорост на движение от 96 км/ч, като основен фактор тук е специално разработената му аеродинамика (Cd 0.36), сравнена от Мъск с тази на Bugatti Chiron (Cd 0.38).

Tesla SEMI идва с централно разположена седалка на водача, която дава по-добра позиция и видимост, а достъпът до кабината е максимално олеснен благодарение на обратно на движението отварящите си се врати.

По отношение на времето за презареждане на влекача, Мъск заяви, че за гарантирането на нов пробег от 400 мили (640 км) ще бъдат необходими 30 минути.

По отношение на сигурността, Tesla SEMI ще бъде оборудван с редица системи за активна безопасност, в това число система Enhanced Autopilot с функция за автоматично задействане на спирачната система, система за следване на пътното платно и система за известяване при опасност от удар с превозно средство отпред.

По отношение на надежността на конструкцията, от Tesla обявиха, че задвижващата система на SEMI ще стъпи на пазара с гаранция от 1 000 000 мили, а челното стъкло е армирано и в пъти по-здраво от стандартните.

Производството на Tesla SEMI се очаква да започне през 2019 година, като заявки за покупката вече се приемат.

Друга интересна новост, която обявиха от Tesla по време на събитието, беше специална пикап версия на влекача SEMI, която е толкова голяма, че може да превозва в легена си стандартен пикап.