На автомобилното шоу в Лос Анджелис Volkswagen представя два варианта на Golf комби с разностранен характер.

Първият е Golf Variant HyMotions, който представлява автомобил със задвижване на водородна клетка, а другият е Golf R Variant, който е най-бързото комби на марката. Новият Golf Variant HyMotions се задвижва на водородна клетка и не отделя вредни емисии.

При него водород и кислород се комбинират в горивната клетка, за да се образува чиста вода. При освобождаването на тази горивна енергия двигателят задвижва предните колела на Golf Variant HyMotions и комбито се ускорява от 0 до 100 км/ч за 10,0 секунди. Водородът се съхранява безопасно в четири високотехнологични карбонови резервоара, което спестява пространство.

С пълен резервоар Golf Variant HyMotions може да измине 500 км. Зареждането на гориво отнема само 3 минути. Ключовите компоненти на Golf Variant HyMotion са разработени при различни научни изследвания на Volkswagen в Германия. В технологичния център на концерна е разработена концепцията на горивна клетка със задвижваща мощност от 100 киловата.

Освен това има разработка на литиево-йонна батерия с високо напрежение, която възстановява кинетичната енергия при спиране чрез рекуперация,  подпомага в стартовата фаза горивната клетка и дава динамична тяга за максимално ускорение. Горивната клетка и батерията задвижват адаптираните електромотори на електрическия е-Golf.

С тази нова разработка бестселърът Volkswagen Golf вече се предлага с бензинов и дизелов двигател, на природен газ, с електрическо задвижване и като Plug-In хибрид. До момента никой друг автомобил не предлага толкова много варианти на задвижване. На изложението в Лос Анджелис Volkswagen представя и най- мощното комби Golf R Variant.

Моделът с двойно задвижване 4х4 е оборудван с 2,0-литров бензинов турбомотор с мощност 300 к.с. и 6-степенна автоматична скоростна кутия DSG с два съединителя. Спортното комби ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,1 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч.

Източник:http://www.monitor.bg