Volkswagen има намерение да развие SUV моделите в групата до 19 към следващата 2020-а година. Но няма намерение да се спре дотам – през 2022-а ще представи нов SUV модел, подобен на идващия нов Land Rover Defender -T-Rug, който навярно ще видим в два варианта – стандартно триврато изпълнение и петврато с удължено междуосие.

Базирайки се на изказвания на Михаел Йост, отговарящ за стратегичeското развитие на компанията и на Херберт Дис, СЕО на Volkswagen, може да се смята, че VW T-Rug в момента се разработва в условия на пълна секретност. По всяка вероятност новия модел ще бъде разположен между VW Tiguan Allspace и VW Touareg.

VW T-Rug, обаче няма да предложи пълната функционалност на модели като новия Land Rover Defender и Jeep Wrangler/Jeep Wrangler Unlimited, защото ще е напълно електрически модел. Това до известна степен ще ограничи възможностите му за употреба в региони със слаба или отсъстваща инфраструктура за зареждане на електромобили. Колата ще е развита върху модулната електрическа платформа MEB, специално развита от Volkswagen за електрическите му модели.

Моделите от новото поколение електромобили на Volkswagen ще излязат на пазара през следващата 2020-а. Първият от тях - VW I.D. Е хечбек от пазарния C-сегмент влиза в производство в края на тази година и се очаква цената му да е подобна на тази на дизеловия актуален VW Golf. През 2020-а ще стартира производството на модела VW I.D. Crozz, а моделите VW I.D. Buzz и VW T-Rug, са с планирана година на производство 2022-а.

За съжаление тези добри и екологични модели няма да бъдат предлагани в страни със слабо или неразвита инфраструктура за зареждане на електромобили, и там където не се предвижда държавна подкрепа за закупуване на електромобили, което означава че може би ще бъде подминат и нашия пазар.