Американското подразделение на Volkswagen обяви, че през 2020 година, компанията ще лансира на местния пазар изцяло нов и 100% електрически SUV модел. Електромобилът ще бъде създаден на базата на концептуалната разработка I.D. CROZZ, която отбелязва североамериканската си премиера на започващото в края на седмицата международно изложение в Лос Анджелис.

Volkswagen I.D. CROZZ беше представен за първи път през април тази година на Автосалон Шанхай 2017, като демонстрира футуристичен дизайн резултат от комбинирането на характерни за кросовър сегмента стилистични решения с типичните за купетата такива. Концепцията е разработен на новата модулна платформа MEB (Modular Electric Drive Matrix) за електромобили на Volkswagen, а от компанията коментират, че свободният пробег на колата е сравним с този на бензинновите автомобили.

С мощност от 306 конски сили, моделът е в състояние да предложи автономен пробег от до 500 километра, а при наличие на инсталация за бърз заряд, батерията му (83 kWh) може да бъде презаредена до 80% за около 30 минути.

Друга интересна технологична новост при Volkswagen I.D. CROZZ е системата за автономно управление I.D. Pilot, която се очаква да бъде лансирана на пазара от компанията през 2025 година.

Volkswagen DE