Днес Volvo Cars обяви, че компанията е подписала рамково споразумение с Uber, според което ще достави на компанията за споделено пътуване десетки хиляди автономни коли между 2019 и 2021 година.

Базовите автомобили, които ще достави Volvo ще използват модулната платформа на компанията SPA, която е една от най-многопрофилните в актуалното автомобилостроене, и която в момента се използва за семейството автомобили Серия 90, както и в изцяло новото XC60.

“Автомобилната индустрия се променя от технологиите и Volvo Cars избира да бъде активна страна в тази промяна”, коментира Хакан Самуелсон, президент и изпълнителен директор на компанията. “Нашата цел е да бъдем предпочитан доставчик за компаниите за споделено пътуване в глобален мащаб. Днешното споразумение с Uber е идеален пример за тази наша стратегическа насока”

Успоредно със съвместния си проект с Uber, по който двете страни работят от няколко години, Volvo работи усилено и по свои собствени проекти за автономно управление, като плановете на марката са за пазарно лансиране на напълно автономен модел през 2021 година.

Autopress