Марката Volkswagen създава ново подразделение за електрическа мобилност в стремежа си за лидерство в пазара на електромобилите. Новото подразделение ще бъде оглавено от ветерана на компанията Томас Улбрих, досегашен шеф за производството на компанията. Това беше обявено в специално съобщение на VW.

От VW искат да изместят Tesla от лидерското място в сектора на електромобилите, като за целта се подготвят пет основни нови модела. Първият от тях – хечбекът I.D. ще излезе в продажба в Европа през 2020-а година с цена на нивото на дизеловия Golf. Вторият – SUV-моделът I.D. Crozz, ще стартира първо в Щатите през същата година.

VW вече разработи специалната електрическа модулна платформа MEB, която ще се ползва и от другите марки собственост на VW Group - Audi, Seat и Skoda. Планира се през 2020-а година броят на произведените автомобили от фамилията I.D. да достигне цифрата от 100 000 коли, а през 2025-а минимум един милион. Това обяви шефът на марката Херберт Дис в изявление на 18-и ноември миналата година, а общо за групата 1,5 милиона чисто електрически автомобила.

Улбрих, който на работа във VW от 1989-а ще поеме ефективно новият си пост от 1-и февруари тази година. Освен шеф на производството и логистиката на марката VW, е заемал редица постове, сред които шеф на логистиката на FAW-Volkswagen iв Китай и технически шеф на Shanghai-Volkswagen. Неговото досегашно място пък заема Андреас Тостман, досегашен шеф на производството в Seat.