BMW възнамерява да преведе производствените си мощности на възобновляеми енергийни източници. Южноафриканският завод на компанията ще получава енергия от биомаса, основата на която е кравешки тор и кокоши курешки!

Това заяви шефа на отдела по закупките Маркус Дюнман по време на изказване в конференция за климата на Организацията на Обединените Нации в Бон. Стъпката е продължение на кампанията на производителя, която трябва да осигури до 2020-а година електроенергия за всички заводи на баварците в света, получавана от възобновяеми източници.

Това означава, че автопроизводителят ще изкупи местната чиста електроенергия за своите 31 производствени площадки в 14 страни, каза Дюнман. BMW вече получава енергия от екологични източници - от ветрогенератори за завода в Лайпциг, за предприятието в Спартанбург, САЩ, Южна Каролина се използва енергия, получена от метан, производство на местния завод за преработка на боклук.

Смелата заявка на топ-мениджъра и на компанията на практика означава, че BMW ще трябва да намери достатъчно мощности от възобновляеми източници на енергия за да подсигури енергийно предприятията, които потребляват електричество колкото 220 000 дома.

BMW/AUTO PRESS