Финалът на третото състезание за икономично и екологично шофиране „Еко драйв България 2018“ отново изненада с резултати за най-нисък разход на гориво или електричество.

Първенецът в 1-ва група с алтернативно гориво метан или пропан-бутан показа разход 2,3 кг./100 км. с автомобил на метан. Във 2-ра група - електрически и хибридни автомобили – победителят отчете 9,8 киловатчаса/100 км. Сред традиционните горива бе постигнат най-добър разход от дизелов автомобил - 2,4 л./100 км.

Правилата, по които се проведе „Еко Драйв България” са разработени от екипа на Катедра „Двигатели, автомобилна техника и транспорт” на Техническия Университет в София. Победител в състезанието е този, който е изразходвал най-малко енергия (гориво в литри или ел.енергия) спрямо теглото на конкретния автомобил.

Целта на тази надпревара е водачите на превозни средства да спомогнат за намаляване на вредните емисии и да имат по-високо ниво на отговорност към опазване на природата и останалите участници в движението.

Организатор на надпреварата е Автомобилен спортен клуб БРЦ България. „Еко Драйв България 2018” се проведе по маршрут София – Сандански (176 км), Сандански – Велинград (157 км), Велинград – София (129 км). Разстоянието, което участниците изминаха е общо 462 км.