В армията нови датчици, подпомагащи автомобилите с различна степен на автономно управление да “виждат” околния свят, ще се добавят и такива, които ще им помогнат и да го чуват. Към различните камери, сонари, радари и лидари ще бъдат добавени и микрофони. Подаваната и сега информация от различните системи идва в повече от това, което може да възприеме човекът зад волана. 

Но и “слухът” няма да е излишен на роботизираните автомобили или поне така смятат в известната немска компания-доставчик на автомобилно оборудване ZF. Там вече изпитаха в края на миналата година работещ прототип на система наречена Sound.AI. Преди броени дни немците заявиха че имат намерение да доведат изследванията си до вариант готов продукт и че вече преговарят с водещи автопроизводители за неговото внедряване. 

Водачът може и добре да чува, но може да се замисли, отвлече или прекалено силно да слуша музика, което ще му попречи да обърне внимание на сирените на приближаващ се спасителен автомобил или на полицията. Тук ще влиза в действие и ще му помога Sound.AI. В опитния образец предупрежденията се изкарват на таблет, закрепен на таблото. В серийното изпълнение новата система може да стане част от наличната в колата инфотеймънт система. 

Идеята за новата система дори не е рожба на инжинери на компанията, а на двама от мениджърите в ZF. За развитието й са ползвали помощ от колегите си, както и от страна на учените от изследователската организация Forschungsgesellschaft Kraftfahrwesen. Те са направили прототип за вътрешния конкурс на компанията Innovation Challenge. Замисълът е бил не само машината да различава външните звукове, отделяйки този на сирените, но и да определя откъде идват, както и да дава препоръки да се отбие наляво, надясно или да се спре без да се пречи. 


Въпросът за своевременото откриване и пропускане на автомобилите на пожарната и Бърза помощ може да се реши и по друг начин – например с помоща на радиовръзка. Системите обозначавани като V2V, V2X или C2X, могат да изкарват на приборното табло емблема на приближаващ се автомобил със специално предназначение и да подава звуков сигнал в салона на застигания автомобил. Но вариантът на ZF е по-универсален.