Илон Мъск не е само лице на иновационната компания Tesla, той на практика е Tesla. Нейният мозъчен център, душа и сърце. Но той не е неин основател - Мъск влиза в компанията , когато тя вече е навършила една година.

Основатели на разтреслата из основи световната автомобилна промишленост “електрокарна” компания Tesla Motors са Мартин Еберхард и Марк Тарпенинг през юли 2003-а година. Мартин Еберхард е американски инженер и бизнесмен, който през 2007-а година е бил признат за най-добър иноватор в света и за един от 32-та най-ценни за човечеството хора.

По време на първоначалното набиране на капитала - Series A funding, в Tesla Motors влизат Илон Мъск, Джей Би Стробъл и Ян Райт, на които за това е позволено да се наричат съоснователи на компанията. Мъск я е харесал като технологична и независима компания автопроизводител, която иска да предлага електромобили на приемлива цена. Tesla променя името си на Tesla през февруари 2017-а година.

Компанията се специализира в производството на електромобили и слънчеви панели. Тя притежава няколко производствени и асамблиращи предприятия, сред които акумулаторното Gigafactory 1 край Рино, Невада и главния автомобилен завод Tesla Factory във Фриймънт, Калифорния. От юни тази година в моделната гама на компанията се предлагат Model S, Model X и Model 3, стационарните акумулатори Powerwall и Powerpack, слънчеви панели и други свързани технологично продукти.