И вторият лъв от Разград – Терез – е починал в Холандия, съобщиха от организацията „Четири лапи България“, които през 2018 г. съдействаха за транспортирането му до Холандия през 2018 г. Преди девет месеца почина и брат му Масуд.

Двете котки бяха родени в Разград през 2017 г. и още тогава имаха здравословни проблеми, след като бяха стъпкани от майка си. Лъвчетата бяха в изключително тежко състояние и у нас нямаше условия за правилното им отглеждане. Въпреки това дълго време институциите не даваха разрешение за преместването им.

Едва след серия граждански протести и сериозен обществен скандал тогавашният екоминистър Нено Димов разреши лъвчетата да бъдат изпратени в Холандия.

Братята лъвове пристигнаха във Felida през февруари 2018 г.. Бяха само на пет месеца и тежаха само по 20 кг всеки. Бяха толкова млади и вече болни. И двамата страдаха от тежки неврологични проблеми, след като са родени в кръвосмешение в нелегален български зоопарк. Картите, които бяха получили от съдбата, означаваха безкрайни здравословни предизвикателства“, написаха от организацията Felida Big Cat Sanctuary, които се грижеха за Терез и Масуд.

Те допълват, че след смъртта на Масуд през миналата година, заболявания са открити и при Терез, но не в толкова напреднал стадий. През последните дни обаче е станало ясно, че той има проблеми с бъбреците.

Това е често срещано при по-стари котки, но при млади животни, с труден старт в живота, отказът на бъбреците може да се появи и по-рано. Това застигна и Терез преди няколко седмици. Взехме всякакви мерки, но въпреки това Терез ставаше все по-немощен и след задълбочена консултация, стана ясно, че няма начин Терез да се възстанови“, написаха от организацията.