На 23.10.2021г, събота от 10:30ч жители на с.Лозен, Столична Община, организират протест пред кметството на селото. Повод за него е настаняването на фермата за производство на ларви "НАСЕКОМО" АД в Лозен. 

Фермата се мести в Лозен от гр. Елин Пелин, където дълги години бе обект на постоянни протести от местните жители, заради неприятния мирис, който цеха изпуска над града и значителното увеличаване на популацията на мухи в района. 

От сдружение „Развитие за Лозен”, организатор на протеста, разпространиха позицията си по случая. 

„Жителите на с.Лозен сме запознати в подробности с дейността на Насекомо АД и настояваме фермата незабавно да напусне пределите на селото.  Производственият процес на тази ферма е свързан с отделянето на огромно количество неприятна миризма на мърша и фекалии, които са несъвместими с района, където е разположена – в близост до селото и на метри от търговски обекти и заведения за хранене.

Изключително сме притеснени и от непрозрачния начин, по който се извършва процедурата по преместване на фирмата – без запознаване на местното население, без обществено обсъждане, без дори да е уведомен Кметът на селото ” 

„Нямаме против проекта,  но смятаме, че в случая производственият процес на фирмата трябва да се приравни към този на екарисаж, което предполага да функционира на значително разстояние от населените места.” – допълват от сдружението.

„Твърдо решени сме да отстояваме гражданските си права докрай (включително и гражданско неподчинение) и да не допуснем Насекомо АД да извършва дейността в пределите на Лозен. „  - завършват организаторите.

 

  снимка:https://offnews.bg/