Напролет тежкотоварният трафик отново ще бъде пренасочен през Искърското дефиле, въпреки че трасето е сериозно компрометирано. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ зам. областният управител на София Николай Борисов. Той обясни, че участъкът е изключително рисков.

„В момента е почистен и в добро състояние като главна пътна артерия. Проблемът е по отношение на тежкотоварния трафик, който бе пренасочен към този участък. Има множество дупки и слягане на асфалтовата настилка, необходима е подмяна на мантинели и поставяне на предпазни мрежи в посока от Нови Искър към Своге. Това трябва да е фокусът на едни бъдещи дейности по това трасе. Притеснително за този участък е, че в пролетния сезон тежкотоварният трафик отново ще бъде пренасочен през Искърското дефиле, необходимо е трасето да бъде предварително подготвено“, обясни той.

Проблемен е и участъкът между общините Костинброд и Своге – Бучин проход – Искрец - Своге, допълни Николай Борисов. В края на миналата година е започнат ремонт, който обаче не е довършен и към момента целият път е разбит.

По отношение на почистването на пътищата на територията на Софийска област в дните с обилен снеговалеж Николай Борисов коментира, че проблеми е имало по автомагистрала „Европа“. В рамките на ден-два е отреагирано, но при самите снеговалежи е имало проблемни участъци, каза още той. Затова при прогнози за очаквани снеговалежи настилките трябва да бъдат третирани предварително.

*Снимка: TVNovini.bg