Очакванията са поскъпването да достигне своя пик през зимните месеци

За седми пореден месец потребителските цени в страната продължават да растат, като през септември са 4.8% нагоре спрямо миналата година, показват данните на националната статистика. Толкова високо ниво на инфлацията на годишна база за последно е отчетено през септември 2012 г. Поскъпването обхваща повечето основни стоки и услуги или около 94% от потребителската кошница. Най-големите двигатели са храните, битовите сметки и транспортът.

Поскъпването само през септември възлиза на 0.4% спрямо август. Най-голям на месечна база е ръстът на цените в сферата на образованието - 3.7% нагоре. Тази категория обаче съставлява средно едва около половин процент от бюджета на потребителите. Хранителните продукти са поскъпнали с 1.2% в рамките на месец, с толкова са нараснали и цените на жилищата и комуналните услуги. Двете групи заедно представляват около половината от разходите на домакинствата според методологията на НСИ.

Очаква се растящите цени на горивата и електроенергията да продължат да се предават към крайните потребители през зимните месеци. Част от поскъпването, което отчита статистиката, е "внесено" отвън, доколкото подобни тенденции се наблюдават и в САЩ и цяла Европа. В световен план освен от растящите цени на суровините, инфлацията е подхранвана и от паричните стимули на централните банки и правителствата по време на пандемията, както и от започналото възстановяване на икономиките.

Източник: capital.bg