Какво става с вестниците? Ще има ли верижна реакция от фалити след краха на "Преса?

Този въпрос вълнува в последните дни медийното съсловие. Истината е, че положението на българските печатни издания хич не е розово. Повечето са натрупали колосални дългове в размер на стотици хиляди левове към печатниците "София" и "Алианц принт". Отделно няколко от основните марки на големите всекидневници са заложени като обезпечения в НАП заради неизплатени осигуровки и ДДС.

Както ПИК вече писа, изданията на Венелина Гочева от "Медийна група България", да речем, са натрупали над 8 милиона лева данъчни задължения.

В същото време тиражите падат драстично. По-долу прилагаме автентична справка, изготвена от печатница "София" за количествата отпечатани бройки към 21 май 2015 г. От справката си личи, че единственият всекидневник в цветущо положение на пазара е "Телеграф", който в делнични дни върти около 103 000 и нагоре, а в петък заковава абсолютни рекорди от над 170 000. Следващ по тираж е "Стандарт" с над 40 000 дневно, и двойно повече в петъчните дни. "Стандарт" безспорно е и най-влиятелният български всекидневник с най-сериозни разследвания и анализи.

Според дистрибутори на печатни издания именно "Стандарт" ще акумулира най-сериозен растеж след спирането на вестник "Преса". Само за ден от вчера всекидневникът е качил над 4000 бройки тираж, докато качването при "24 часа" и "Труд" е едва по 400.

„Това е последната „Преса”. Това са последните редове. Защото не е време за вестници - това се оказва, другари и господа. За корективи и хубави вестници. Доколкото все още ги има, повярвайте, всички са на изкуствено дишане уста в уста с "блатните сомове" на българските величия”.

Източник: http://pik.bg/