Решихме да покажем 10-те най-необичайни сателитни и наземни антени, които изненадват със своя външен вид или възможности. Те са интересни и странни, но понякога са много полезни, например за скриване на антената (антенна сфера, лампа или CubSat антена).

Вижте нашата селекция от 10 странни сателитни и наземни антени:

1. Sat-Chair – антена стол?
По време на изложението ANGA Cable 2011 е представен необичаен стол с плоска сателитна антена . Антената е представена с името Sat-Chair. Идеята е на поляка - Adalbert Sobczyński работещ в немската компания ASSAT. Изпълнението и също е направено в Полша, с изключение на плоската антена, която идва от корейския производител Camos, Selfsat H300A (Single). Стоманената конструкция е с размери 65 х 60 см и без 50 х 50 см бетонна плоча (противотежест) е с маса 13 кг, така че е трудно да се премести. Sat-Chair се продава с плоска антена или поотделно, но без бетонната плоча.


Използването на тази антена-стол е предимно за балкони и тераси в сгради, където управителите на сградата не позволяват да се инсталират сателитни чинии. Антената Sat-Chair идеално имитира един стол на балкона, така че никой не би могъл да разбере, че имате сателитна антена на забранено за монтаж място.

2. CLIP-on-dish - наземна антена, монтирана на ръба на сателитната антена
CLIP-on-dish (Synaps AHD-390 с цена около 40лв) е антена за наземно телевизионно приемане, предназначена за монтиране на ръба на сателитна антена. Благодарение на това гениално решение, не е необходимо да се поставя мачта или антенна стойка. Благодарение на вградения сплитер можете да свържете сигнала от сателитната антена и да осигурите и двата сигнала към TV-SAT гнездото или сплитер.


Характеристики:
* лесен монтаж без използване на инструменти,
* вграден усилвател, който намаля загубите на сигнала,
* добър прием на аналогов и цифров телевизионен сигнал в UHF банд,
* възможност за свързване на сигнала от сателитната антена и извеждането на двата сигнала с един кабел,
* честотен обхват: UHF: 470-862 MHz,
* добив: макс. 25 dB,
* захранване на усилвателя (от сателитния приемник): DC 13-18 V / 60 mA,
* импеданс: 75 ома.

3. Selfsat-W - плоска антена ... без кабели?

Selfsat-W беше революционна на панаира в Кьолн още от 2011г. - рекламирана от корейската компания I DO IT Co. Ltd. като първата в света безжична сателитна антена, а към днешна дата вече е в продажба, въпреки че не предизвиква голям интерес, тъй като малко компании в Европа ги продават.
Всъщност, това е малък плосък тип сателитна антена Selfsat, който не се нуждае от ... коаксиален кабел, защото HD сателитният тунер и безжичният Full HD 5 GHz предавател имат вградена антена отзад. Необходимо е само да се достави 12V / 3A - за съжаление с кабел!

Според производителя - Selfsat-W е антена, която може да достави HD сигнал безжично на до четири телевизора едновременно.
Комплектът се състои от Selfsat-W антена и минимум един Wi-Fi приемник на сигнала (5 GHz), който има 1x HDMI, 1x Scart и 1x Компонентен изход. Един от изходите дава телевизионния сигнал. С закупуването на повече 5 GHz приемници, можете да доставите HD сигнали на до четири екрана. Как работи на практика е трудно да се каже - може да имате някои притеснения, но това несъмнено е иновация на пазара.
Размерите на антената: 517 x 88.3 x 277 mm, размери на приемника: 28 x 103 x 195 mm.
Масата на антената: 9 кг, а приемникът 270 гр.

4. Сферична антена Multi Beam Lens
Не много популярни и непознати са сателитните антени Multi Feed Hemi Spherical Lens. В продължение на много години на пазара има много различни модели на полусферични сателитни антени, основани на принципа на сферична леща. Такива антени бяха въведени от италианския производител TELE System, египетската компания Farragsat и много американски производители.

Интересно е, че тези антени могат да бъдат използвани на един или повече спътници, както и на ротационни или къмпинг антени, за граждански и военни приложения.

5. Сфера лампа - DigiGlobe
DigiGlobe е сателитна антена, специално разработена и адаптирана за приемане на цифрови телевизионни канали. Безспорно предимството е неговата елегантност и функционалност, но преди всичко голяма дискретност. Също така е нова концепция в сателитното приемане - скрита антена в лампа. Произведена е в 3 цвята на външния капак - бял, черен и зелен.


Това е много интересен и елегантен дизайн, той се вписва във всеки фон. Благодарение на антенната лампа с диаметър само 45 см е много лесно да се скрие вградената сателитна антена на стената на сградата, на балкона, терасата или в градината. В действителност, в допълнение към основната си функция на малка сателитна антена за приемане на цифрови програми, DigiGlobe има вградена електрическа система с LED крушка от 11 W до 15 W за 230V, за да прилича изцяло на лампа. При настоящите изисквания на собствениците или администраторите на сгради, този тип антена е една от възможностите за скриване на сателитната антена.